A csontritkulás veszélyei

A csontritkulás alattomos ellenség, amely sokáig rejtve maradhat. A legtöbben csak akkor szembesülnek vele, amikor már megtörtént a baj: egy törés, ami egy kisebb esés, ütés vagy akár egy erőteljesebb köhögés következménye is lehet. A Semmelweis Egyetem adatai szerint ma Magyarországon mintegy 700 ezren szenvednek ebben a betegségben, és évente százezer csonttörés írható a számlájára.

A betegség főként az idősebbeket érinti, különösen a nőket, akiknél a csökkenő ösztrogénszint gyorsítja a csontvesztést. 35 éves kor felett a csonttömeg évente 1-2 százalékkal csökken – de nem mindegy, milyen szintről indul ez a folyamat. A gyerekkori kalcium- és D-vitamin-bevitel, valamint a fizikai aktivitás nagyban befolyásolja, hogy felnőttkorban mennyire lesznek ellenállóak a csontjaink.

Mit tehetünk?

A megelőzés kulcsa a megfelelő táplálkozás és a mozgás.

• A tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, halak, tojás és gomba fogyasztása segít fenntartani a csontok egészségét.

• Kerülni kell a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást és az ülő életmódot.

• Töltsünk elegendő időt a napon, illetve ha szükséges, ügyeljünk a megfelelő D-vitamin-bevitelre.

• A mozgás minden életkorban fontos: akár séta, tánc, jóga vagy könnyű súlyzós edzés is csodákat tehet.

• Kerüljük a zsíros ételeket, és figyeljünk oda arra, hogy ne vigyük túlzásba a fehérje-, só-, cukor- és koffeinbevitelt.

• Lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret fogyasszunk.

Minél előbb kezdjük el a megelőzést, annál kisebb az esélye, hogy töréssel ér véget egy egyszerű nap.

Forrás: hvg.hu

Indexkép: Shutterstock