Nem minden arany, ami fénylik, és szerencsére nem minden káros, ami feldolgozott. A feldolgozott élelmiszerek nagy számban vannak jelen az életünkben, hiszen a többségnek nincs túl sok ideje, így könnyű megoldást nyújtanak. Akár önmagukban, akár főzésnél felhasználva is be szoktuk vetni őket. Azonban gyakran merül fel, hogy nem egészségesek, és a fogyást sem szolgálják a feldolgozott élelmiszerek. De ez nem mindegyikre igaz. Ha gyakran fogyasztunk például babkonzervet, akkor érdemes utánanézni, mit is tehet a szervezetünkkel!

Ezek a feldolgozott élelmiszerek nem egészségtelenek

Habár sokan automatikusan kiiktatnák az összes feldolgozott élelmiszert az étrendjükből, nem lenne túlságosan szerencsés. Némelyik ugyanis kifejezetten egészséges, sőt, akad közöttük olyan is, amelyik a híresztelésekkel ellentétben, kifejezetten támogatja a súlycsökkentést.

Azonban nagyon fontos, hogy legyünk körültekintők! Csakis a megfelelően megválasztott, minimálisan feldolgozott élelmiszerek képesek megőrizni tápanyagtartalmukat, segíteni a jóllakottság érzését, egyszerűsíteni az étkezéseket, és hosszú távon fenntarthatóvá tenni az egészséges életmódot - tudjuk meg a divany.hu írásából.

Sajnos sok olyan feldolgozott élelmiszert találunk, amelyik hozzáadott cukrot és egészségtelen zsírokat rejt. Azonban az előre csomagolt fehérjeforrások, fagyasztott zöldségek vagy teljes kiőrlésű gabonák kifejezetten támogatják a fogyást. Az egyik ilyen például a konzervbab. A konzervbab, a görög joghurt vagy a fagyasztott húsgolyók kiváló fehérjeforrások. Éppen ezért nemcsak gyors étkezést kínálnak, de magas fehérjetartalmuk révén segítik a jóllakottságot és az izomzat megőrzését is a fogyás során.

Hasonló a helyzet a fagyaszott zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek tápanyagai sok esetben jobban megőrződnek, mint sok friss árunál. A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök segítségével ezért egész évben hozzáférhetünk vitaminban gazdag, kényelmesen felhasználható alapanyagokhoz.

A teljes kiőrlésű termékek magas rosttartalmú, minimálisan feldolgozott gabonák, mint a barna rizs vagy a zab, melyek elősegítik a jó emésztést, stabilizálják a vércukorszintet, és csökkentik az éhségrohamok esélyét.

Tehát, ha néha feldolgozott ételeket építünk be az étrendünkbe, az nem egyenlő a minőség feláldozásával és az egészségtelen táplálkozással. Fontos azonban, hogy mindig nézzük át az adott élelmiszer leírását, figyeljünk a tápanyagtartalomra, és válasszunk olyan opciókat, amelyek valódi tápértéket kínálnak.

Ha így teszünk, akkor a fogyás nem fogja azt jelenti, hogy le kell mondanunk a kényelmes megoldásokról. A tudatosan válogatott, minimálisan feldolgozott élelmiszerek okos beillesztésével egyszerre élvezhetjük a gyorsaságot, a változatosságot és az egészséget.

Ezért érdemes babot enni

A bab igazán finom, emellett pedig nagyon egészséges is. A bab rengeteg fehérjét és keményítőt tartalmaz, fehérje tartalma pedig tízszerese a burgonyáénak és háromszorosa a kenyérnek. A vesebab alakja hasonlít a vesére, ezért is kapta a nevét, hiszen fogyasztása igen jó hatással van erre a szervünkre.


bab babkonzerv

Fontos, hogy tudatosan válasszuk ki a feldolgozott élelmiszereket. Fotó: Shutterstock

Habár a bab felfúvódást okozhat, ha beáztatjuk főzés előtt, az csökkenti ezt a hatását. A bab csökkenti a koleszterinszintet, ezen kívül magas rosttartalma jót tesz az emésztésnek. Vasat, folsavat és B-vitaminokat is tartalmaz, ezért fontos, hogy helyet kapjon a kertünkben és a tányérunkon egyaránt.

Legyen bab a kertedben

A legjobb, ha április végén, vagy május közepén vetjük el a babot. A bab nagyon sok öntözést kíván, így ennek megfelelően válasszunk számára helyet a kertben. Szereti a hűvösebb területeket is, így a kert azon részén is jól fog teremni, ahol más zöldségféle nem érezné jól magát.

A bab kedvence az enyhén lúgos talaj, de mivel elég kis igényeket támaszt felénk és a talajjal szemben, szinte nincs is olyan kert, ahol ne érezné igazán jól magát. A bab ráadásul azért is hasznos, mert hozzájárul a talaj nitrogénellátásához, a növekedési fázis későbbi szakában. Azonban ahhoz, hogy kellő módon tudjon fejlődni, nem árt érett komposztot keverni a földjéhez, melyet bőséges terméssel fog meghálálni. Viszont a friss istállótrágyát kerüljük a bab esetében.

A bab szeret terjeszkedni, és ha nem szeretnénk, hogy az egész kert a játszótere legyen, készítsünk számára valamit, amire felfuthat. Ez azért is hasznos, mert ha egy gúlát készítünk, amire felfuthat, miután benőtte a bab, a zöld levélsátor alatt a gyerekek a napfénytől védve tudnak játszani a nyár folyamán.

A bab sekélyen gyökeredzik, ezért óvni kell a kiszáradástól. Nem árt tehát, ha mulcsot szórunk az ágyására, így nem csak a nedvességet tudjuk a talajban tartani, de még a gyomok számát is csökkenteni tudjuk. Mivel sekély a bab gyökérzete, legyünk nagyon óvatosak a gyomlálásnál, nehogy a kapával megsértsük. Ha úgy érezzük, a futóbab túl jól érzi magát a kertben, vágjuk le a felesleges kacsokat, és nyugodtan ritkítsuk meg a hónaljban növő hajtásokat is.

A karósbabnak több ellensége is van. A legveszedelmesebb a zsizsik, amelyik a száraz terményben fejlődik ki, így már a betakarítás után találkozunk vele. Ellenük csávázott vetőmag használatával tudunk védekezni. A másik ellenség a levéltetű, de a gyapottok-bagolylepke és a takácsatka feltűnése is gyakori a bab közelében, a kórokozók közül pedig leggyakrabban a baktériumos és kolletotrihumos betegséggel kell számolni.

Fontos, hogy a betegségek elkerülése miatt ne ültessük a babot ugyanoda, hanem minden évben találjunk neki másik helyet a kertünkben. A vetéstől számítva 10-12 hét múlva tudjuk betakarítani a babot.

Jókai szerint „A szerelem oltárán elhamvadnak a lángok, de a tűzhely vonzereje örökké tart. Minden tál étel egy szerelmi vallomás, vagy ellenkezője: egy csöndes válóper." Mindenkinek nagyon sok finom "szerelmi vallomást" kívánunk!