A Magyar Kukorica Klub Egyesület és a Bonafarm Csoport idén május 5-én rendezi meg közös kukoricavetési szakmai napját „Ki Mint Vet – Vetési Konferencia és Bemutató” címmel a Dalmandi Zrt. területén. A fórumon a minőségi vetés iránti igény kialakítása mellett a talaj, a vetőmag és a vetőgép együttes hatását ismertetik a mag pozicionálásának vonatkozásában.

vetés

fotó: MKK

A tőszám- és kelésegyenletesség fontosságágán túl bemutatják a vetőgépek használata során követendő főbb technológiai változatokat a talaj-előkészítésben, a vetéssel kapcsolt és a vetést követő technológiai lépésekben, valamint áttekintik a hazai és nemzetközi vetőgéppiac legújabb fejlesztési irányait.

Dalmandon kerül földbe az „Év Kukoricája” 2015
A DKC4943 2014-ben még nem szerepelt a Termésversenyben. A Top20 fajtakísérletekben főként kiváló szemnedvesség-leadásával tűnt ki a mezőnyből. Nagy erényének mutatkozik a termésstabilitás, amit a 2015. év szélsőséges nyarát követő betakarítási eredmények, valamint a Top20 kísérletekben és a Kukorica Termésversenyben elért eredményei is visszaigazoltak.

vetőnap

A vetéssel a kukoricatermesztés folyamatában fontos periódus zárul le. A termés várható maximumának meghatározását követően az összes további művelet nagyban befolyásolja, hogy miként alakulnak a mennyiségi és minőségi elvárások. Annak érdekében, hogy ezek a tényezők a legkedvezőbben valósuljanak meg, a rendezvényt egész éves eseménysorozattá bővítik, ami az előkészítés, a növényállomány fejlődése, illetve az érési folyamat figyelemmel kísérését követően bemutató-betakarítással zárul majd.

A „vetési verseny” új eleme, hogy ettől az évtől „szabadon választott” és „kötelező” kategóriákban rendezik, ezzel lehetőséget biztosítva az egyes konstrukciók valódi kapacitásainak és az egyéni igényekhez való alkalmazkodó-képességének bemutatására is.

vetőnapfotó: MKK

Program:
• 09.00: Megnyitó
• 10.30: Kivonulás a bemutató-területre
• 13.30: A tapasztalatok megbeszélése munkaebéd keretében, közben a szervezők és kiállítók által felajánlott ajándékok kisorsolása
• Élő bemutató keretében a vetőgépek elvetik a kijelölt parcellákat

További információ dr. Szieberth Dénestől, a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnökétől kérhető!