Természetközeli módon, fenntarthatóan, nagyüzemben, nyereségesen termelni? Ez vajon megvalósítható? Jöjjön el és hallgassa meg a Planet Budapest 2023 szakkonferencián a szakértők, vállalatvezetők véleményét! A részvétel ingyenes.

A zöldítés drága? Igen, de lesz rá pénz

Az átálláshoz először is sok beruházás, azaz sok pénz kell. Ehhez jött létre a zöld finanszírozás, hiszen az Európai Unió és ennek részeként Magyarország is vállalta, hogy 2050-re klímasemlegesek leszünk. A klímacélok eléréséhez szükséges évi kb. 2000-2500 milliárd forint többletberuházáshoz a forrást a bankszektor tudja biztosítani.

Hogy hogyan? A Planet Budapest 2023 konferencián – amelynek szakmai partnere az IFUA Horváth – elmondják ezt a hazai bankszektor jelentős szereplői. A Magyar Nemzeti Bank illetékes vezetője pedig értékeli a zöld finanszírozás jelenlegi helyzetét Magyarországon.

planet Budapest

Zöld finanszírozás: jöjjön el és hallgassa meg a Planet Budapest 2023 szakkonferencián a szakértők, vállalatvezetők véleményét! – Fotó: Planet Budapest 2023

A konferencia áttekintést ad arról, hogy milyen kezdeményezések - termékek és szolgáltatások - vannak a bankokban a zöld finanszírozás előmozdítására. Fenntartható finanszírozási példákat mutatunk az agrár- és az élelmiszeriparból, vállalati zöld finanszírozási projektbeszámolóval is készülünk.

Ismerjen meg élenjáró gyakorlatokat, profitáljon mások tapasztalataiból! Csatlakozzon Ön is! A részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött.

Időpont: 2023.09.27. szerda 10:00 – 17:30-ig.

Helyszín: Hungexpo A pavilon, konferenciaterem

Kattintson a részletekhez!

Megújuló energia

Szél-, nap- vagy geotermikus energia? Melyik megújuló energiaforrás használható a legjobban a vállalati mindennapokban, ha az önellátás a cél?

Gázárak volatilitása, orosz-ukrán háború, klímaválság, CO2 kibocsátás - számos tényező miatt esik fokozott figyelem a megújuló energiára. Legyen szó bármely iparágról, az energia kérdésköre megkerülhetetlen.

Hogyan érdemes átállni a megújuló energia használatára?  Hogyan tudja csökkenteni vagy szinten tartani az energiaköltségeket cégénél? Gyűjtsön praktikus tippeket és ötleteket, tanuljon más vállalatok tapasztalataiból, akik már elindultak ezen az úton! Ismerje meg többek között az Energiaügyi Minisztérium és a piaci szereplők álláspontját a várható törekvésekről és szabályozási változásokról!

Időpont: 2023.09.27. szerda 11:00 – 17:20-ig.

Helyszín: Hungexpo A pavilon, szekcióterem

A szakkonferencia kezdete előtt, 10 órától Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke, volt köztársasági elnök beszélget Hernádi Zsolttal, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatójával.

Kattintson a részletekhez!

Természetközeli mezőgazdaság

Hogyan változtassunk? Nem kérdés, hogy másképp kell termelnünk, mint eddig. Mert most tönkretesszük a termőföldet. Mert a fogyasztók igénylik a vegyszermentes élelmiszert. Mert az Európai Unió támogatásai is a környezetbarátabb termelésre ösztönöznek.

Mert nem mondhatjuk, hogy élelmiszerhiány van vagy lesz, mert túltermelünk, túlfogyasztunk, mert pazarlunk. Mert nemcsak szenvedői vagyunk a klímaváltozásnak, hanem okozói is.

planet Budapest

Természetközeli mezőgazdaság: jöjjön el és hallgassa meg a Planet Budapest 2023 szakkonferencián a szakértők, vállalatvezetők véleményét! – Fotó: Planet Budapest 2023

Mert bár az Alkotmányban is nevesített a hazai földvagyon védelme, jellemzően még sincs a haszonbérleti vagy adásvételi szerződésekben megállapodás a föld minőségéről, vagy kötelezettségvállalás annak minőségének megőrzéséről. Mert a talajok elsivatagosodásáért nemcsak a klimatikus változások felelősek, hanem sok más tényező is. Ezek a kizsákmányoló mezőgazdaság; a talajok műtrágyákkal való tönkretétele; a túllegeltetés; az erdőirtás; a pazarló, szakszerűtlen öntözés; a néhány évtizeddel ezelőtti nagy csatornázási és belvízelvezetési láz; a természetes gyepek beszántása; a vízigényes haszonnövények telepítése.

Talajaink minősége évről évre romlik – hogyan tudnak majd élelmiszert termelni az unokáink?

Időpont: 2023.09.28. csütörtök 10:00 –17:30-ig

Helyszín: Hungexpo A pavilon, szekcióterem

Kattintson a részletekhez!

Csütörtökön 10 órától Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélget Nagy István agrárminiszterrel.

Vízgazdálkodás

Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség 2023. évi országos konferenciája
a Planet 2023 keretében

Időpont: 2023.09.28. csütörtök 10:45 – 17:30-ig.

Helyszín: Hungexpo A pavilon, szekcióterem

Védnök: Áder János – a Kék Bolygó Alapítvány kuratóriumának elnöke

Fenntartható csomagolás

Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR), italcsomagolások visszaváltási rendszere, többutas göngyölegek – a csomagolások terén sok változással szembesül minden gazdasági szereplő, az új szabályozások ráadásul jelentős költségvonzatot jelentenek a cégek számára.

Hogyan járulhatnak hozzá a versenyképesség növeléséhez a legújabb csomagolási innovációk? Mik a legfrissebb nemzetközi és hazai trendek az iparágban? Gyűjtsön praktikus tippeket és ötleteket, tanuljon más vállalatok tapasztalataiból, akik már elindultak ezen az úton.

Időpont: 2023.09.29. péntek 10:00 – 17:30-ig.

Helyszín: Hungexpo A pavilon, konferenciaterem

A szakkonferencia kezdete előtt, 10 órától Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélget Dr. Czepek Gábor közigazgatási államtitkárral.

Fenntarthatóság és társadalom

Hogyan teremthetünk a hétköznapokban pozitív ökológiai és társadalmi hatást? Milyen lehetőségek vannak már egyetemistaként a civil szervezetekkel való együttműködésre? A társadalmi vállalkozások hogyan tudnak együttműködni, hogy nagyobb szinergiában dolgozhassanak? Miként lehet egy egyetemi kutatást vagy tananyagot felépíteni a változó társadalmi és környezetvédelmi normák mentén?

A Fenntarthatóság és Társadalom szakkonferencián bemutatkozik az egyetemi és vállalati oldal, hogy a közönség aktív bevonásával derítsenek fényt ezekre a kérdésekre.

A rendezvényre egyaránt várjuk a társadalmi vállalkozások működése és együttműködési lehetőségei iránt érdeklődőket, valamint az egyetemi polgárságot és az oktatók részvételét.

Időpont: 2023.09.29. péntek 11:00 – 17:30-ig.

Helyszín: Hungexpo A pavilon, szekcióterem

A háromnapos Planet Budapest 2023 rendezvényen még sok érdekes témáról lesz szó, hiszen öt párhuzamos szakmai konferenciára kerül sor a Hungexpo A pavilonban, szeptember 27-29. között.

Nézze meg a teljes programot és regisztráljon! A részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött.

Várja Önt a konferencia rendezője, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és szakmai partnere, az IFUA Horváth.