Hatvan nappal meghosszabbították a gabonamegállapodást – közölte az MTI a TASZSZ nyomán,  hivatkozva Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes bejelentésére.

Az ukrán gabona fekete-tengeri exportját és az orosz merőgazdasági termékek kivitelét lehetővé tévő megállapodást 2022 júliusában írták alá Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ képviselői.

Az alku hatályát novemberben 120 nappal, március 18-ig meghosszabbították. Az orosz közlés értelmében most 60 napos hosszabbítás következik.


Grusko szerint a felek megerősítették a megállapodás csomagjellegét. Hangsúlyozta, hogy Moszkva számára a legfontosabb az orosz termékek exportjával kapcsolatban tett ígéreteknek, kötelezettségvállalásoknak a teljes körű megvalósítása.

A Reuters információi szerint az ENSZ tudomásul veszi, hogy Oroszország csak 60 napra akar hosszabbítani, mert a szervezet mindent megtesz a megállapodás megőrzése és folyamatosságának biztosítása érdekében.

A Telex információi szerint Ukrajna infrastrukturális minisztere, Olekszandr Kubrakov Oroszország álláspontját ellentétesnek tartja a megállapodással, de nem utasította el Moszkva 60 napos javaslatát.

Indexkép: Pixabay