Update hétfő este!

Hulusi Akar török védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy az első gabonaszállító hajó kedden kikötött Isztambulban, déli 12 órakor, és megkezdődött a szállítmány közös ellenőrzése. Isztambulban talláható a Közös Koordinációs Központ, melyet az ENSZ, Oroszország, Ukrajna és Törökország hozott létre közösen.

Antonio Guterres az ENSZ-főtitkára is üdvözölte az Oroszország által indított offenzíva óta az első Odesszát elhagyó hajót, ami a globális méhínséget megelőző gabonát szállítja - nyilatkozta Stepane Dujarric szóvivő. "A főtitkár reméli, hogy ez lesz az első a sok kereskedelmi hajó közül, amelyek az aláírt kezdeményezésnek megfelelően hajóznak, és hogy ez a globális élelmiszer-biztonság szempontjából igen csak szükséges stabilitást és enyhülést is elhozza, a legválságosabb humanitárius helyzetben" - tette hozzá Dujarric.

Az első hajó

Ukrajnai háború: Az ukrajnai háború kezdete óta az első gabonahajó hagyta el a kikötővárost. Az orosz fekete-tengeri flotta blokád alatt tartja az ukrajnai kikötőket, mióta a megszállás kezdetét vette, megszakítva ezzel a világ gabona és nyersanyagpiacainak ellátását, a gabonaárak súlyos megugrását eredményezve.

Az első hajó elhagyja az ukrajnai Odessza kikötőjlét a háború kezdete óta. Forrás: Olekszandr Kubrakov, Ukrajna infrastrukturális minisztere / Reuters

"Gabonával megrakott hajó a háború kezdete óta először hagyta el Odessza kikötőjét"

– közölte Olekszandr Kubrakov, ukrán infrastrukturális miniszter a Twitteren. "Valamennyi partnerországunk és az ENSZ támogatásának köszönhetően teljes mértékben végrehajtottuk az Isztambulban aláírt megállapodást."

Oroszország és Ukrajna július 22.-én pénteken fél öt előtt kevéssel megállapodásokat írtak alá Törökországgal és az ENSZ-szel, melyek, megnyitották az utat több millió tonna égetően szükséges ukrán gabona – valamint orosz gabona és műtrágya – exportja előtt, véget vetve a háborús patthelyzetnek, amely a világ élelmezésbiztonságát fenyegette - írta meg a TheWashingtonPost. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter külön megállapodásokat írtak alá Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral és Hulusi Akar török ​​védelmi miniszterrel. Az isztambuli ceremónia szemtanúja volt Recep Tajip Erdogan török ​​elnök is.

A megállapodás révén Ukrajna 22 millió tonna gabonát és egyéb mezőgazdasági termékeket exportálhat, amelyek a háború miatt a fekete-tengeri kikötőkben rekedtek.

Gabonával megrakott hajó a háború kezdete óta először hagyta el Odessza kikötőjét - közölte Olekszandr Kubrakov, ukrán infrastrukturális miniszter. Fotó: Youtube

Gabonával megrakott hajó a háború kezdete óta először hagyta el Odessza kikötőjét - közölte Olekszandr Kubrakov, ukrán infrastrukturális miniszter. Fotó: Youtube

Aggodalmak

Mindeközben az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége már egy olyan B-terv kidolgozásán munkálkodik Ukrajnával közösen, mellyel a szerződés meghiúsulása esetén is kijuttathatják a gabonát az országból, miután Oroszország egy nappal a Fekete tengeri gabonaszállítást szabályozó és lehetővé tevő törökországi kvázi-tűzszüneti megállapodást követően megtámadta az egyik érintett elosztó és hajózási központot: Odessza kikötőjét.

Szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala közzétette, hogy jelenleg tizenhat, ukrán gabonával megrakodott hajó Odessza kikötőjében az indulásra.

- írta a 24.hu. Vasárnap délben orosz támadásban a feleségével együtt életét vesztette Ukrajna egyik leggazdagabb mezőgazdasági érdekeltségekkel rendelkező üzletembere a Mikolajiv várost érő "masszív" tüzérségi tűzben. A 74 éves Olekszij Vadaturszkij és felesége, Raisa akkor haltak meg, amikor orosz rakétatalálat érte az otthonukat – közölték helyi tisztviselők a BBC-vel.

Vadaturszkij a Nibulon gabonatermelő- és exportőr vállalat tulajdonosa volt, és nemrég megkapta az "Ukrajna Hőse" kitüntetést. A Nibulon búza, árpa és kukorica termelésére és exportjára specializálódott, és saját flottával és hajógyárral rendelkezik. Volodimir Zelenszkij elnök „nagy veszteségnek" nevezte Vadaturszkij halálát egész Ukrajna számára, és azt mondta, hogy az üzletember egy modern gabonapiac kiépítésén dolgozott, amely magában foglalja az átrakodó terminálok és elevátorok hálózatát.

(Forrás: Sky News Képek: Youtube)