A Penn State Egyetem kutatói felfedezték, hogy a ciroknövényből egy (más növényekben is fellelhető) flavonoid vegyületet lehet kivonni, amely a rovarokat és a levéltetveket távol tartja a növényektől – írja a sciencedaily.com.

Amikor a levéltetvek a cukrot keresve megtámadják a növényt, és flavonoidokat szívnak magukba, az a pusztulásukhoz vezet. Ezt, a ciroknövény önvédelmére szolgáló vegyületet izolálni lehet, és az eddigi kísérletek tanúsága szerint más növényekben is környezetbarát rovarriasztó, illetve rovarölő szerként lehet felhasználni.

cirok

A flavonoidok a levéltetvek pusztulásához vezetnek – fotó: Shutterstock

A kísérleteket irányító Surinder Chopra, a kukoricagenetika professzora szerint azt már korábban is tudták, hogy a flavonoidok termelését és felhalmozódását a növényben a yellow1-nek nevezett gén szabályozza, de egy másik hasonló gén is jelen van, amelynek ebben nincs szerepe. Ezért a kísérletekbe 2 közel azonos cirokvonalat állítottak be, a különbség csak annyi volt, hogy az egyik vonalban volt funkcionális, azaz flavonoidot termelő gén, a másik pedig ilyet nem tartalmazott. Az utóbbi csoport növényeit sokkal nagyobb számú levéltetű lepte el, egyértelműen bizonyítva a cirokból kivonható flavonoid riasztó hatását.

Egy másik kísérletben a kétfajta cirokcsoport egyikébe megnövelt mennyiségű flavonoidot vittek be, ami a levéltetveket teljesen elpusztította. A kutatók bíznak abban, hogy kísérleteik eredményeiként sikerül a flavonoidokat üzemi méretekben kivonni, és ezek a környezetre ártalmatlan vegyületek a jövőben jelentős mennyiségű mérgező vegyszert lesznek képesek kiváltani.