A jic.ac.uk hírportál egy érdekes fejtegetést közöl a növények hidegtűrésének fokozási lehetőségeiről. A norwich-i székhelyű John Innes Kutatóközpont a Tokiói Egyetemmel együttműködve a növények hidegtűrésének biológiai alapjait vizsgálva, megállapította, hogy a hidegtűrés nemcsak a hőmérséklettől, hanem a napi fényhatásoktól is alapvetően függ.

búza

A növény hidegtűrése erősödik – fotó: pixabay.com

Kísérletekkel igazolták, hogy ha egy növény gyenge megvilágítás mellett van kitéve a tartós alacsony hőmérsékletnek, akkor

annak biológiai órája egyszerűen kikapcsol (lebont) néhány olyan enzimet, amelyek a hidegtűrést erősítik.

Amennyiben viszont a hideghatás erős fényhatással egyszerre éri a növényt, akkor ugyanez a jelzőrendszer nagyobb mennyiségű, úgynevezett fotoszintézis-fehérje termelésére serkenti azt, és ezek a pótlólagos fehérjék ellene hatnak a hidegtűrést fokozó enzimek lebomlásának.


Fentiek alapján Antony Dodd professzor, a John Innes Központ csoportvezetője elmagyarázta, hogy

ha egy növényt a vegetációs ciklus alatt hideghatásoknak teszünk ki, de fokozott megvilágítással összekapcsolva, akkor az adott növény hidegtűrése erősödik.

Ezért, ezzel a módszerrel, azaz erős fényhatással kombinált többszöri hideghatásnak kitéve, egy őszi vetésű gabonanövényt tulajdonképpen fokozott hidegtűrésre lehet szoktatni.