Az agrárminiszter segítségét kéri az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség a nagyvadállomány bel- és külterületi elszaporodása és a varjak túlszaporodása miatt – írja az infostart.hu.

A BSZ társelnöke, Hebling Zsolt elmondta, évtizedek óta egyre nagyobb problémát okoz a nagyvadállomány bel- és külterületi elszaporodása, ami a mezőgazdasági termelés átalakulásával párhuzamosan jelentkezett.

A művelés alól kivett területeken bokros-fás növénytársulások jelentek meg, gyakran a lakóövezetek közelében, amelyek remek búvóhelyet jelentenek a nagyvadaknak, melyek helyben táplálkoznak, elsősorban mezőgazdasági terményeket fogyasztva. Csak drága, magas kerítés jelent védelmet ellenük. Emiatt sokan felhagynak a kiskerti mezőgazdasággal, szőlőműveléssel.


Ezen túlmenően a nagyvadak számos közlekedési balesetet is okoznak, és sok autósnak a biztosító nem téríti meg a kárát, sőt az elhullott vad, illetve trófea értékének megtérítésére is kötelezhető a vétlen sofőr. A településvezetők általában az illetékes vadászatra jogosultakhoz fordulnak, akik azonban gyakran semmit sem tesznek kapacitáshiányra hivatkozva. Ráadásul a varjak túlszaporodása is egyre nagyobb gondot okoz a települések lakóinak.

Ezért a balatoni önkormányzatok azt kérik az agrárminisztertől, hogy kezdődjön meg a probléma felmérése, majd a megoldások kidolgozása.

A NAK bejelentette: céget alapít, hogy peres ügyekben átvállalja a gazdálkodók jogos vadkárköveteléseinek behajtását, hogy az érintettek minél hamarabb hozzájussanak az őket megillető pénzhez – erről itt írtunk bővebben.

Indexkép: Pixabay