A molekuláris biológia alkalmazására szakosodott izraeli PoLoPo vállalat – a Héber Egyetemmel együttműködve – kifejlesztett egy olyan technológiát, amellyel a növényeket (első lépésben az üvegházban termesztett burgonyát) arra készteti, hogy a természetes fehérje mellett tojásfehérjében megtalálható fő fehérjét, ovalbumint is termeljenek.

Ezzel az eljárással a PoLoPo a burgonyanövényt mikrobiológiai gyárrá alakítja, amely előállítja és gumóiban elraktározza a szükséges aminosavakat, és azokból a betakarítás után a fehérjéket kivonják, majd porrá szárítják. A porok zökkenőmentesen beépíthetők az élelmiszer-feldolgozó vonalakba és készítményekbe.

Kutatók a burgonyát arra késztetik, hogy ovalbumint is termeljen

Kutatók a burgonyát arra késztetik, hogy ovalbumint is termeljen – Fotó: Shutterstock

A burgonyára, mint első próbanövényre annak széles körű elterjedtségére és magas hektáronkénti termésére való tekintettel esett a választás.


Az ovalbumin, mint különleges fehérje, megfizethető alternatívát kínál az egyre dráguló tojások helyett, és függetlenné teszi azok előállítását a madárinfluenza-járványoktól, továbbá javítja a termék eltarthatóságát.

Az izraeli cég az ovalbumin gyártását más növényekből is lehetővé kívánja tenni, így annak globális piaca 2032-re – a növekvő fogyasztói preferenciák hatására – várhatóan eléri a 36 milliárd dollárt.

Az ovalbumin gyártással együtt egy úgynevezett „patatin" por is  keletkezik, amelyet többféle élelmiszer készítmény és roboráló szer előállításánál lehet felhasználni.

Forrás: proteinreport.org