Megállapították, hogy a mikotoxinok továbbra is világszerte magas arányban fertőzik a takarmányokat, és mérgezésükkel súlyosan visszavetik a haszonállatok fejlődését, sőt esetenként azok elhullását okozzák, az élelmiszerekben előforduló mikotoxinok pedig a humán egészségügyben is problémákat okoznak.

toxin

Mikotoxinok továbbra is világszerte magas arányban fertőzik a takarmányokat. Fotó- Pixabay

A vizsgált gabonamintákban – a földrajzi körzetek között erős szórást mutatva – 70-80 százalékában állapítottak meg bizonyos fokú fertőzöttséget, bár az többnyire a tolerálható szinten belül maradt. Meglepő módon a mikotoxin-rezisztenciára szelektált növényfajták termékeiben is találtak az átlagnál magasabb fertőzöttséget.

Azt is megállapították, hogy a korábban tipikusan déli körzetekre jellemző fertőzés, a globális felmelegedés hatására fokozatosan észak felé vonul. Sőt, Annelies Mueller szakértő szerint, az úgynevezett rejtett (maszkolt) mikotoxinok is egyre jobban terjednek, amelyeknek a veszélye abban áll, hogy nehezebben felderíthetőek. Ezért különös gondot kell fordítani a fertőzöttség kimutatására és (utólagos) csökkentésére.

A vizsgálatok a legnagyobb szennyezettséget, illetve a legmagasabb kockázatot a dél-amerikai és az afrikai körzetekben találták.

Az eredeti cikk angol nyelven itt érhető el.