Több térségben is erősnek látszik a gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) rajzása – közölte a Magyar Kukorica Klub (MKK). A rajzás intenzitása és az időszak hasonló képet vetít előre, mint ami 2003-ban volt tapasztalható. A gyapottok bagolylepke 2003-ban a kukoricán kívül más gazdasági növényeken is felszaporodott, s különösen nagy kárt okozott a napraforgóban.

Az idei év a kártevő vándorlepkéknek kedvez

A gyapottok bagolylepke jelenlegi rajzásintenzitása jelentősen eltér a kukoricamolyétól. A kukoricamoly (Ostrinia nubialis) áttelelő hernyóiból fejlődött lepkék repülése rég lezajlott, s a tojásokból kelt hernyók már bábozódnak. Jóllehet a bagolylepkék repülése is korán kezdődött ebben az évben, nálunk nem az itt áttelelt állomány jelenti az igazi veszélyt. A tőlünk délebbről tömegesen vándorló lepkék tojásrakásából származó hernyók sokkal nagyobb tömegben fordulhatnak elő, s a kukoricán kívül a csemegekukoricában, napraforgóban, zöldségfélékben (paprika, paradicsom) okozhatnak jelentős kárt.

Gyapottok bagolylepke hernyó érőfélben lévő kukoricában

Gyapottok bagolylepke hernyó érőfélben lévő kukoricában – fotó: MKK

Idén nem lehet megoldani a kukoricamoly és a bagolylepke elleni védekezést egymenetben

A két kártevő eltérő rajzásgörbéje ebben az évben nem teszi lehetővé az együttes védekezést. Amíg a kukoricamoly áttelelő nemzedékéből kelő hernyók ellen korábban kellett (volna) védekezni, a gyapottok bagolylepke elleni védekezés ideje most várható. A kukoricamoly következő nemzedékének rajzásgörbéje valószínűleg augusztus első felében emelkedik, mire a védekezés aktuálissá válik, a gyapottok bagolylepke elleni védekezés elkésik. A gyapottok bagolylepke ellen nagyobb térségben, több veszélyeztetett kultúrára is kiterjedően érdemes védekezni.

A rajzásmegfigyelésre épül a védekezések ideje

Minthogy vándorló lepkéről van szó, az eredményes védekezés idejének és kiterjedésének meghatározásához megfigyelésre és szakértői véleményre van szükség. A lepke elleni védekezést megfigyelésre lehet alapozni. Erre kiválóan alkalmasak a fénycsapdák, mert fénnyel csalogatható.

kártevő

A lepke jól repül, nagyobb távolságokat is képes megtenni – fotó: MKK

Fontos tudnivaló, hogy a zsenge kukoricába – egyéb terménybe – berágó hernyók ellen már nincs hatékony védekezési lehetőség. A hernyók a kukoricában és napraforgóban másodlagos kár gyanánt gombabetegségek kialakulását segíthetik elő, a csemegekukoricában és más zöldségfélékben az előbbin túl fogyasztási és értékesítési értékcsökkenést okoznak.