A tavaszi munkák szezonjának indulásával kiemelt fontosságú feladat az optimális időben, ideális körülmények között, minimális veszteségekkel végzett tápanyag-visszapótlás. A Polgári Agrokémia Kft. több évtizede nyújt szolgáltatást az északkeleti régió gazdaságai számára a tápanyag-visszapótlás terén. A cég ügyvezetőjét, Garzó Gabriellát kérdeztük cégük szolgáltatásairól.
tápanyag-kijuttatás Mióta foglalkoznak a mezőgazdasági növénytermesztés tápanyagigényének kiszolgálásával?

A Polgári Agrokémia Kft. a jogelődjével, a Hajdú-Bihar Megyei Agrokémiai Közös Vállalattal közösen immár 1966 óta. A 100%-ban magyar tulajdonú cégünk több mint negyven éves tapasztalattal rendelkezik a folyékony ammóniakijuttatás terén. Jelenleg 19 darab Dániából származó ammóniainjektáló géppel és 4 darab folyékony ammóniaszállító járműszerelvénnyel végezzük a gazdálkodók kiszolgálását, Borsodban, Szabolcsban és a Hajdúságban. A folyékony ammóniakijuttatás mellett hűtőházakat és egyéb, ipari felhasználókat is kiszolgálunk ammóniával, illetve a köztes időszakban szervestrágya-kijuttatást is vállalunk.

A tápanyagként talajba injektált cseppfolyós ammónia mennyiben nyújt többet a hagyományos szilárd vagy folyékony műtrágyázásnál?

A kísérletekkel alátámasztott igen kedvező terméseredmények mellett talajfertőtlenítő hatással bír, kukoricában pedig a kukoricabogár kártételét csökkenti. 82,3% a nitrogén tartalma, míg a széles körben alkalmazott Pétisó mindössze 30% nitrogéntartalommal rendelkezik. Kimagasló hatóanyag-tartalma mellett alkalmazásával az egyre szélsőségesebb időjárás, termesztésre gyakorolt hatásait is csökkenti, különösen a kukorica termesztésnél, de a gabonafélék és a napraforgó esetében is kedvező eredmények érhetőek el. A talajba injektálásával a tápanyagok optimális térbeli és időbeli elhelyezése mellett a mikroelemek egyenletes bekeverése történik meg a magágyba vetés előtt. Az injektálás másik előnye, hogy az ammóniát a nedvesség megköti és nem kell tartani annak későbbi kimosódáskor. A Debreceni Egyetemmel együttműködve Dr. Pepó Péter vezetésével folyamatos kísérleteket folytatunk, hogy minél hatékonyabbá tegyük a folyékony ammóniával történő tápanyag-visszapótlás technológiáját.

tápanyag-kijuttatásKöltségek szempontjából hogyan aránylik a cseppfolyós ammónia alkalmazása a hagyományos tápanyag-visszapótláshoz képest?

A cseppfolyós ammónia kijuttatása a teljes körű szolgáltatásunk keretében a tápanyag mellett, a szállítás és a kijuttatás költségét is magában foglalja. Ez a beruházási összeg alig közelíti meg a szilárd műtrágyák beszerzési árát, és arra még rátevődik a kiszállítás, illetve a kijuttatás költsége, tehát egyértelműen gazdaságosabb az ammónia alkalmazása. Ha még hozzá vesszük a kimagasló tápanyag-tartalmának köszönhető termésátlag-növekedést, akkor még jobban az ammónia használatának javára billen a mérleg.

Milyen technikával végzik a kijuttatást?

Az ammóniát közvetlenül Kazincbarcikáról, a BorsodChem Zrt.-től korszerű tartályos járműszerelvényekkel, zárt rendszerben szállítjuk a kijuttató gépekhez. 19 darab Dániában gyártott vontatott talajba injektáló géppel végezzük a kijuttatást, melyek közül hét darab 9 méter, kettő darab 7,5 méter a maradék pedig 4,5 méter munkaszélességű, utóbbiakat a kukorica sorközben való kijuttatáshoz használjuk. A gépek 10-15 cm mélyre injektálják a talajba a folyékony ammóniát a magágykészítést követően. Három kijuttató gépet szolgál ki egy tartálykocsi, és egy ilyen gépcsoport átlagban távolságtól függően közel 100 ha műszaknap teljesítménnyel dolgozik.tápanyag-kijuttatás

Hogyan ismerhetik meg a környékbeli gazdálkodók szolgáltatásaikat, illetve az cseppfolyós ammónia alkalmazásának előnyeit?

A regionálisan megjelenő kiadványokban való hirdetés mellett alapvetően személyes felkereséssel mutatjuk be egyre több gazdának szolgáltatásunkat, illetve megmutatjuk nekik a folyékony ammónia tápanyag-visszapótlásban való alkalmazásának előnyeit. Természetesen az új ügyfelek mellett a már meglévő partnereinkkel is rendszeres a kapcsolattartás, illetve az információcsere, hiszen nagyon fontos, hogy a szolgáltatásunkba vetett bizalmuk maximálisan megtérüljön számukra, mivel ez a hosszú távú együttműködés alapja.

Kattintson IDE és tudjon meg többet a folyékony ammónia felhasználásáról!