Kedvez a mezőgazdaságnak a mostani időjárás, a felmelegedés gyorsítja a növények fejlődését – írja a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hétfői közleményében.

Az előző hetek hűvös időjárása lassította ugyan a növekedést, az eső ugyanakkor segített, bőven jutott a mélyebb talajrétegekbe a csapadékból, helyenként a belvíz is megjelent. A felmelegedés miatt ezek napokon belül eltűnhetnek, a csapadékhajlam csökken, tartós eső nem is várható a héten – írták az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján.

A kukoricának és a napraforgónak főleg az Alföldön volt szüksége esőre

A kukoricának és a napraforgónak főleg az Alföldön volt szüksége esőre – Fotó: Pixabay

Hozzáteszik, hogy az agrometeorológiai elemzés szerint a kalászosok a virágzás, a repce a szemképződés fázisában, jó időben kapott nedvességet. A kukoricának és a napraforgónak főleg az Alföldön volt szüksége esőre. A napokban kezdődött felmelegedés segíti a további fejlődést, bár a tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodnak – tették hozzá.


Az OMSZ adatai alapján az előző hét közepéig Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében és Hajdú-Bihar vármegye egyes részein esett a legkevesebbet. Az előző 30 nap során a Tiszántúl nagyobb részén, valamint kisebb területeken a Tiszától nyugatra is kevés volt az eső.