Az elmúlt hetek enyhe időjárása miatt idén nagyon korán elkezdődtek a tavaszi munkálatok a földeken. Sajnos a nagyobb fagyok egyelőre elmaradtak idén, és az őszi vetésű növényeink hamar felébredtek téli álmukból. A februári átlagos hőmérséklet 5 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az előző évben. A korai tápanyag-utánpótlás hamar meglátszik az állományokon, és a határ szépen néz ki.

Védekezzünk a pockok ellen!

A táblákat vizsgálva a pockok létszáma felénk lecsökkent a tavaly decemberi szinthez képest. A jelenlegi időjárás kedvezhet egy újabb gradációs hullám kialakulásának (a '70-es években Franciaországban volt 5 éven át tartó gradáció). Sok lakott járatot látni még most is, ezért érdemes lehet elvégezni a védekezést (mérgezés vagy T-fa), amíg a zöldellő területeken koncentrálódik a pocokállomány.


Mi a helyzet a terménypiacokon?

A terménypiacokon hatalmas vérengzés volt februárban. A nemzetközi árutőzsdéket az USDA jelentései és a fizikai terménykészletekről érkező hírek húzták lefelé. Sajnos az látszik, hogy nagy eladatlan készletek vannak globálisan a raktárakban kukoricából, búzából és szójababból, ezért a vevők nagyon alacsony árat kínálnak.

Az áthúzódó készletek a következő termelési évre szóló szállítási határidőknél is éreztetik hatásukat, és a Dél-Amerikából érkező időjárási előrejelzések (nagy szárazság Argentínában és Brazíliában, illetve El Niño visszafordulása La Niñaba) ellenére nem túl biztató a kép a 2024. évre.

búza

Nagy eladatlan készletek vannak globálisan a raktárakban kukoricából, búzából és szójababból – fotó: Shutterstock

A csökkenő terményárak nagy nyomás alá helyezik az inputgyártó/forgalmazó cégeket, mert a 2023/2024. termelési év is a költségmegtakarítás időszaka lesz. A spórolás mellett most fontos a gazdálkodásunk alapos tervezése, ezért érdemes lehet akár több forgatókönyvet készíteni. A pénzmozgások ütemezése lesz a kulcsa a következő hónapoknak. A terményt célszerű a cash-flow-terv szerint több részletben értékesíteni (akár már most a 2024. termésből is), ezzel is porlasztva az alacsony ár kockázatát.

A gazdatüntetések következményei

Az európai gazdatüntetések hatására az EU módosította a HMKÁ 8. rendeletét, melynek megfelelően a tagállamok csökkenthetik a 2024. évre a nem termelő tájképi elemek és területek arányát. Sajnos nem teljes egészében lesz eltörölve a „parlag", de nagy könnyítést jelenhet a gazdálkodóknak az újítás. Fontos, hogy mielőtt bármit is tennénk, megvárjuk a magyar rendelet megjelenését, mert sok nyitott kérdés van a gyakorlat pontos végrehajtásával kapcsolatban. (Pl.: Hova szól az ökológiai másodvetés? Lehet-e aratni a nitrogénkötő növényt?) Tisztázandó még a direktvetés, a tarlóhántás pontos meghatározása a területalapú támogatásnál is.

Elektronikus gazdálkodási napló

Február 15-ével zárult az e-napló beadása. Érdekes tapasztalat volt ez sokunk számára. Gazdálkodói vagy bármilyen adatrögzítői oldalról a folyamatos bizonytalanság és a túlterheltség volt a tapasztalat az új rendszerrel kapcsolatban.

laptop

Február 15-ével zárult az e-napló beadása – fotó: Shutterstock

A hatóság oldaláról a frissítések és a támogató szándék (nincs szankció, hiánypótlás március 15-ig) mellett a könnyítések is megjelentek februárban. Sajnos az első év sokak számára okozott bosszúságot, de aki akarta, az el tudta végezni az adatszolgáltatást.

Az agrár vállalatirányítási rendszerünkön (melynek bevezetéséről még tavaly készült egy podcast) keresztül könnyen lehetett adatot szolgáltatni (gép-gép összeköttetés), ezért idén is próbálom majd naprakészen tartani az általunk használt alkalmazást.

Sokak kedvenc mémje lett a "Sikeres kijelentkezés!" üzenet. Bízom benne, hogy a jövőben orvosolva lesznek a hibák az e-naplóban is, és nem kell egy teljesen új rendszert megtanulnom jövőre!

Indexkép: Shutterstock