A burgonya növényvédelme az utóbbi években korántsem egyszerűsödött, sőt a kialakuló ellenállóság és a hatóanyag kivonások csak tovább nehezítették. A Syngenta Kft. ezek között a körülmények között is igyekszik hatékony növényvédelmi megoldásokat biztosítani a termelők számára a vegetáció során is!

A gombás betegségek közül a burgonyavész mellett egyre nagyobb problémát okoz a burgonya alternáriás betegsége is. A két kórokozó biológiája jelentősen eltér, ezért abban az időszakban mikor fitoftóra és alternária is jelen lehet az állományban olyan készítmény ajánlott, ami mind a két kórokozóra specifikus hatóanyagot tartalmaz. A Revus Top nevű készítményünk alapját  az oospórás gombákra, köztük a fitoftórára is specifikus mandipropamid hatóanyag adja. Ez egy felszívódó és a növény szállítószöveteiben a csúcs felé is terjedő anyag, mely a gombasejtek cellulóz bioszintézisét gátolja. A cellulóz az oospórás gombák sejtfalának fontos építőeleme, így ennek hiányában a gomba nem képes fejlődni, szaporodni.

A Revus Top továbbá difenokonazolt is tartalmaz, ami a piacon lévő egyik leghatékonyabb anyag az alternáriát okozó kórokozókkal szemben. Ez az anyag szintén felszívódó, csúcsi irányba terjed, de az ergoszterol bioszintézisére van gátló hatása. Mind két hatóanyagnak erős preventív (megelőző) és minimális kuratív (gyógyító) hatása van, sőt a difenokonazol kiemelkedő eradikatív hatással is jellemezhető, csökkenti a spóraképzést és a spórák fertőzőképességét.

A burgonyatermelők másik fontos ellensége a burgonyabogár. Az ellene történő védekezéshez a széles spektrumú kontakt piretroid hatóanyagú anyagaink mellett már felszívódó készítmény is található portfóliónkban. Ez a készítmény a Voliam*! A benne található klórantraniliprol a rovarban bénulást okoz, ezen keresztül fejti ki táplálkozásgátló, majd ölő hatását. Kontakt- és gyomorméreg, a méhekre nem jelölésköteles készítmény, így virágzásban is kijuttatható. A burgonyabogár minden fejlődési alakja ellen hatékony, de a kiemelkedő hatás elérése érdekében kijuttatásakor célszerű a permetlé pH-ját a savas irányba eltolni. Az idei évtől több szabadföldi zöldségkultúrában is elérhető a készítmény, okirata bővült paprika, paradicsom, bab, sárgarépa, zeller és petrezselyem kultúrákkal.

burgonya

A burgonyatermelők ellensége a burgonyabogár – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

Különösen vetőgumó előállítás esetén, ajánlott a levéltetvek elleni védekezés is. Erre a célra régóta használt Karate Zeon, valamint a kombinált hatóanyagú Judo mellett, elérhető új készítményünk az Afinto* is. Hatóanyagának a flonikamidnak biológiai spektruma nagyon szűk, kizárólag a levéltetvekre hat, így virágzó állományban is alkalmazható. A levéltetvek táplálkozását gátolva fejti ki ölő hatását, nagy előnye, hogy semelyik más hatóanyaggal nem mutat keresztrezisztenciát, így kiváló eszköze lehet a rezisztencia törésnek. Burgonya mellett számos más kertészeti kultúrában is engedélyezett (almatermésűek, őszibarack, cseresznye, meggy, szilva, paprika, paradicsom, uborka, zöldborsó, görögdinnye, sárgadinnye).

További információkért kérjük látogassanak el weboldalunkra, vagy keressék bizalommal területi kollégáinkat!

*A Voliam azonos a 02.5/1126/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Coragen 20 SC rovarölő permetezőszerrel.

* Az Afinto a ISK Biosciences Europe N.V Teppeki 50WG néven bejegyzet készítményének klónja

syngenta logó