A növényvilágban számos faj meglepő és kifinomult módszereket, sőt trükköket alkalmaz annak érdekében, hogy saját védelmét és túlélését biztosítsa. Ezekben a védekezésekben szinte a tudatosság elemeit lehet felfedezni. Tulajdonképpen egyes növények méregtartalma is ezt a célt szolgálja.

Ezüstlevelű nadálytő

Ezüstlevelű nadálytő (Solanum elaeagnifolium) – fotó: Pompilid/ Wikimédia

Az Arkansasi Egyetem kutatóinak több éves vizsgálatai kimutatták, hogy a mérgező gyomok többsége speciális védekezési stratégiát dolgoznak ki a kaszálás ellen, ezért a gyakori kaszálás tulajdonképpen csak erősíti ezeket a növényeket.

Az Egyetem entomológia és növénypatológia professzora szerint, ezt jól példázza a világszerte több régióban előforduló ezüstlevelű nadálytő (Solanum elaeagnifolium). Ennek a növénynek a gyökerei a kísérletekben a többszöri kaszálás nyomán mindig mélyebbre (akár 1,5 méterre) fúródtak, szárain pedig tüskék pattantak ki a növényevő állatok ellen, virágok viszont nagyobb adagú méreggel védték magukat a hernyók támadásaival szemben.

Ezért az ilyen szupergyomok irtása csak a gyökerek teljes eltávolításával lehetséges.


A nadálytő növénynek egy további érdekessége, hogy a Solanum családba tartozik, amelynek tagjai között megtalálható a szintén mérgező bogyókat termő fekete nadálytő és a lócsalán, de vannak köztük ártalmatlan zöldségnövények, mint pl. a paradicsom, a burgonya, a paprika és a padlizsán.

Az Arkansasi Egyetem kutatói a mérgező növények védekezési mechanizmusairól a „Nature's Scientific Reports"-ban számoltak be.

Forrás: sciencedaily.com