Jelenleg több országban is folytatnak hasonló kísérleteket, és a létező évelő gabonafajták legnagyobb problémáját a hagyományos fajtáknál alacsonyabb terméseredmény jelenti. Ugyanakkor az évelő gabonanövények többéves talajtakarást biztosítanak, minimálisra csökkentve a talajeróziót – írja a topagrar.com.

A fejlett és több éven át megerősödött gyökérrendszerük révén pedig jobban megőrzik a talajnedvességet, kevesebb vizet, műtrágyát és növényvédő szert, valamint jóval kevesebb művelést, illetve talajmozgatást igényelnek. Az évenkénti szántás és vetés elhagyása nagyon jelentős megtakarítást eredményezne.

Az évelő árpa többéves talajtakarást biztosít, minimálisra csökkentve a talajeróziót.

Az évelő árpa jelentős költségcsökkenést okozna a gazdáknak – fotó: MTI/Sóki Tamás

Az évelő gabonák előállítása kétféleképpen érhető el: az egyéves fajtáknak azon vadon növő rokonaival való keresztezése, vagy pedig a vadon növő, évelő fajták háziasítása révén. Mindkét eljárás magas költségráfordítást igényel.

Korff Schmising professzor asszony és csapata új megközelítést kíván alkalmazni. A modellrendszerbe egyéves árpafajtákat vonnak be, azok évelő és egyéves rokonaival együtt, majd azonosítják az egy-, illetve többéves növekedés kialakulásáért felelős géneket és genetikai variációkat. Ez a genetikai információ alkalmas lehet az évelő jelleg erősítéséhez, azaz évelő árpafajták generálásához.

A PERLIFE program keretében a kutatócsoport a következő öt évben a kutatócsoport két célt kíván elérni: egyrészt az árpa élettartama és terméseredménye közötti genetikai és fiziológiai összefüggéseket megfejteni, másrészt konkrét lépéseket tenni a vadon élő és termesztett fajták keresztezése érdekében.