Mióta foglalkoznak mész nagykereskedelmével?

A Softmaster s.r.o. 2009-ben alakult, szén-nagykereskedelemmel foglalkozunk a lakossági és az energetikai szektorban. 2017-ben megkezdtük a mész- és cementtermékek nagykereskedelmi forgalmazását is. Székhelyünk a szlovákiai Levice-n van, telephelyünk és irodánk Štúrovóban található. Magyarországra, Szlovákiába és Romániába szállítunk be szén-, mész- és cementtermékeket, lakossági és ipari felhasználásra. Jelenleg három mésztermékünk van: a kalciumos, a dolomitos és az agromész.

agromész

A mész könnyen tárolható, bármikor kiszórható és fokozatosan fejti ki hatását, így nem szükséges évente alkalmazni.

Mi a mész előnye a többi talajjavítóval szemben?

Száz százalékban természetes anyag, fokozatosan fejti ki a hatását, ezért nem szükséges évente ismételni az elszórását. Könnyen tárolható, bármikor kiszórhatjuk, a fejlődési szakaszban is. Egy hét eltéréssel használható a műtrágyák vagy a természetes trágyák mellett. A betakarítás után kell kihelyezni a termőföldekre, így a savas kémhatású földet semlegesíti. Az égetett mész előnye, hogy a talajba jutva rögtön kifejti hatását, hiszen ha nedvesség éri, azonnal oldódik, és már az első évben 30 százalékos termésnövekedést eredményez.

Mikor kell a kalciumos, és mikor a dolomitos meszet használni?

Attól függ, hogy mennyire savas a föld. A kalciumos meszet főként Észak-Magyarországon alkalmazzák, a dolomitost pedig a nyugati területeken. Fontos tudni, hogy 1990 után hazánkban a földek borzasztóan elsavasodtak, hiszen meggondolatlanul mindent és minden mennyiségben műtrágyáztak. Ezzel rettentően elrontották a földek összetételét, minőségét.

Melyek az agromész előnyei?

Az agromész 95 százalékban kalcium-oxidot tartalmaz, 3-9 mm-es porszerű anyag, és magnéziummal is táplálja a növényt, ami a termőképesség növelésének fontos eleme minden mezőgazdasági kultúrában. A talaj magnéziumhiánya a levélklorózisban nyilvánul meg (szőlő, kukorica, árpa esetében), a káposztaféléken pedig foltok jelennek meg. Hatása háromszor gyorsabb, mint a sima mészkőé, és műtrágyaszórókkal vihetjük fel a talajra, de beszántani nem javasolt. Ajánlott vetés előtt legalább 2-3 héttel kiszórni, de télen, a növények nyugalmi állapota idején a legideálisabb. Az agromész esetében az alapszabály a „többször kevesebbet”.

mész

Az agromész magnéziummal is táplálja a növényt.

Milyen időnként ajánlatos mésszel kezelni a talajt?

A föld Ph-értékét folyamatosan szükséges vizsgálni, és az optimális pH-értékre kell felhozni a talajt. Nálunk megtalálható a porított mész, és a mészkővel kevert változat is. A Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutatóintézetével végeztünk erre vonatkozó vizsgálatokat. Az eredmények azt mutatták, hogy az ideális arány a 80% mészkő és 20% mész. Ennek az az oka, hogy már a kiszórás után a porított, gyorsan feloldódó formának köszönhetően kapunk egy azonnali reakciót, és mire az kifejtette hatását, elkezd bomlani a mészkő, további energiát adva a talajnak. Így tudjuk elnyújtani a reakcióidőt. Ha ehhez az egyveleghez adunk egy kis műtrágyát, biztosan sikerrel érjük el az optimális terméshozamot.

Az agromésszel kapcsolatban keresse kollégáinkat.