Az EuroChem Agro Hungary termékportfóliójában 2019-ben változás állt be, ugyanis ettől az évtől kezdve a cég kifejezetten a saját gyártású termékeire és termékcsaládjaira koncentrál, mint amilyen az ENTEC® műtrágya. Ezekhez a termékekhez az Eurochem mindhárom makroelemet saját forrásból nyeri – saját ammóniaüzemmel, foszforbányával és foszforelőállító üzemmel, a tavalyi évtől kezdve pedig már káliumbányával is rendelkezik – a műtrágyát is saját gyárban állítják elő.

műtrágya

Az ENTEC®-műtrágyák nitrátleadása a növény fejlődéséhez igazított.

Díjazott prémium műtrágya

Az ENTEC®-műtrágyák az idei évben elnyerték az AGROmashEXPO és AgrárgépShow Nemzetközi Termékfejlesztési díját Input/Szolgáltatás kategóriában.

Az ENTEC prémium stabilizált műtrágyák ammónium stabilizátort tartalmazó nitrogénes ásványi műtrágyák. Az ENTEC előnye más műtrágyákhoz képest abban rejlik, hogy a készítmény „stabilizálja” a műtrágya ammónium nitrogénjét, azaz az ammónium-nitrogén nitráttá való átalakulása elhúzódik. A nitrogén-felszabadulás ezáltal illeszkedik a növény igényeihez, amelynek köszönhetően a műtrágya hatékonyabban táplálja növényét.

Emellett, mivel a hatóanyagok benne védett formában vannak jelen, ez megakadályozza a nitrogén elpárolgását vagy kimosódását, ezáltal

stabil tápanyagforrást biztosít a növényeknek, csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását és megakadályozza a felszín alatti vizek szennyeződését.

A készítmény extrém időjárás esetén is – szárazság vagy heves esőzések – biztosítja a növény számára felvehető nitrogént.

A stabilizált ammónium nitrogén kiegészítéseképpen, az ENTEC® minden esetben tartalmaz a növény tápanyagfelvételét gyorsító nitrátadagot is.

Az ENTEC®-műtrágyák kénes nitrogénműtrágyák, illetve Nitrophos®/Nitrophos- ka® alapú komplex műtrágyák formájában kaphatók. Minden ENTEC®-termék kiváló minőségű granulátum, mely garantálja a problémamentes tárolást és a precíz kijuttatást.

Entec

A stabilizált tápanyag a növény rendelkezésére áll függetlenül az időjárási körülményektől.

Hatása

A talajban lévő nitrogénvegyületek állandó átalakulási és kioldódási folyamatoknak vannak kitéve. Az ammónium-nitrogén kevésbé mobil a talajban, mint a nitrát, a talajfelszín agyag és humusz részecskéihez kötött. Ez magyarázza a lassú, csaknem visszatartott nitrogénleadást, gyökérzet az ammóniát stabilan és egyenletesen veszi fel.

A nitrát formában lévő nitrogén ugyanakkor a talaj folyékony fázisában feloldódik és könnyebben jut a növény gyökérzetéhez. A felvétel oldott formában megy végbe, így a nitrát gyorsan kifejti hatását, ugyanakkor nagy eső hatására könnyen kimosódhat a talajból. Ezzel ellentétben, az ammonia-nitrogén hosszabban megmarad a gyökérzónában.

A növények fejlődésére nézve nagyon jótékony hatású, ha mindkét nitrogénformával tápláljuk őket. Azonban a talajban végbemenő nitrifikációs folyamat révén a nitrogén minden formája viszonylag gyorsan nitráttá alakul a talaj állapotától függően, azaz, a növények nitrogéntápanyag-utánpótlása főként nitráton keresztül valósul meg.

Az ammónium-nitrogén ENTEC® technológiával történő stabilizálása révén az ammónium hosszabb távon biztosítja a lassú nitrifikációt, így a növények hosszabb időn keresztül jutnak ammónium-nitrogénhez.

Az ammóniumot egy aktív összetevő stabilizálja. A talajban az ammóniumot mikroorganizmusok alakítják nitritté és nitráttá. A talaj jellemzőitől és az időjárástól függően, az átalakítás (nitrifikáció) általában órák alatt, vagy napokon belül végbemegy.

A stabilizátor akár tíz héttel is késleltetheti a nitrát leadását, illetve hozzáigazítja azt a növény fejlődéséhez. Az ENTEC® nitrogén védelmet nyújt a kimosódás ellen is.

Az ENTEC® pozitív tulajdonságai laboratóriumi vizsgálatok és üzemi kísérletek eredményei alapján:

A növények nagyon jól tolerálják.

A talajéletre ártalmatlan.

A nitrátleadás a növény fejlődéséhez igazított.

műtrágya

Az ENTEC® védelmet nyújt a nitrát-eltolódás ellen

Gyökérpenetráció (a gyökér talajba hatolása) nélkül, vagy csekély penetráció esetén a nitrát alsóbb talajrétegbe csúszhat.

Elsősorban az alábbiak esetében:

Laza talajok
Növénytakaró nélküli talajok
Kezdetekkor gyengén fejlődő növények (pl. fiatal fejlődési szakasz) valamint
Olyan kultúrák esetén, melyet széles sortávban vetnek (pl. kukorica, bizonyos zöldségfélék, burgonya sorzárás előtt).

A stabilizátor véd az ammónium-nitrogén kimosódása ellen – a nitrogén tovább marad a talajban és a növények jobban hasznosíthatják.

A brémai Talajtechnológiai Intézet kutatása alapján az ammóniumstabilizáló műtrágyák jelentősen csökkentik a talaj nitrátterhelését. Az intézet által végzett kísérletsorozat szerint a szivárgó víz által elvezetett nitrát szintje egy műtrágyával nem kezelt terület szintjére csökkent.

Az ENTEC® hatóanyagai

A nitrogén 30 – 50% nitrát-nitrogénként és kb. 50% – 70% stabilizált ammónium-nitrogénként oszlik meg. Ennek köszönhető, hogy az ENTEC® gyorsan és folyamatosan hat. A felmerülő gáznemű nitrogénvesztés lehetősége, pl. a karbamid esetében, nagy-mértékben csökken.

A foszfát teljesen oldhatóvá válik és 60% – 80%-ban vízben oldható formában van jelen. Ez biztosítja, hogy a fiatal növény előnyből kezdi tavaszi növekedését. A maradék foszfát ammónium-citrátban oldható és a későbbi fejlődési szakaszban is rendelkezésre áll.

A kálisó vízben oldható klorid, vagy szulfát formájában áll rendelkezésre a növények számára. A kálisó utánpótlásáról a nitrogén és foszfát adagolása gondoskodik, mely egyúttal növeli a kora tavaszi hatékonyságot is.

A magnézium 80%-ban vízben oldható formában van jelen. Ez biztosítja a növény aktuális igényeit, és amennyiben a talaj magnéziummal jól ellátott, nagyban segíti a karbantartást is.

A kén mérsékelten oldható szulfát formában van jelen, mely a növény számára gyorsan elérhető. A növény aktuális kénigényét kielégíti és növeli a hatékonyságot.

Rugalmas munkaszervezés

Az ENTEC® műtrágyarendszerei nagyobb rugalmasságot biztosítanak a műtrágya-kijuttatás megtervezésében: a műtrágyázás dátumai egymáshoz közelebb, vagy egybehozhatók esetleges hozamcsökkenés veszélye nélkül. Csökken a csúcsidőszakok mennyisége, valamint elkerülhető a tervezetten kívüli munkákkal járó fennmaradó költség.

entec

Az ENTEC® hatása független az időjárástól

A nitrogén-műtrágyázás hatása mindig az időjárástól függ. A klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárási események fordulnak elő, melyek növelik a műtrágya-kijuttatással kapcsoltos bizonytalanságot. Az ENTEC® segít minimalizálni a növénytermesztés kockázatait – az időjárástól függetlenül:

Biztonságos N-utánpótlás korai műtrágya-kijuttatással az azt követő száraz időjárási feltételek mellett – különösen száraz tavasz és korai nyár esetén.

Optimális N-utánpótlás normál időjárási körülmények esetén.

Felszíni lemosódás és nedves években előforduló kimosódás elleni védelem nagyban csapadékos területeken.

A kultúrnövények ENTEC® műtrágyával történő korai kezelése biztosítja, hogy a nitrogén hosszú távon éppen akkor kerül kijuttatásra, amikor arra szükség van. A műtrágyában lévő nitrogén védett a kimosódás és/vagy a nem megfelelő helyre történt kijuttatás hatásai ellen. Védelmet nyújt a termények kóros túlnövekedése ellen is.

Alkalmazása

Az egyedülálló ENTEC® műtrágyák rugalmas, egy menetben történő kijuttatást tesznek lehetővé minden időjárási körülmény alatt (nedves vagy száraz időben egyaránt) fokozva a gazdálkodás hatékonyságát. Használata a szántóföldi és zöldségkultúrák, valamint a szőlő- és gyümölcsfélék termesztésénél is ajánlott.

További információért kattintson ide.