Növekvő élelmiszer-szükséglet, felelősebb szemléletű növénytermesztés, környezetkímélő trágyázás – a gazdálkodók sok kihívással szembesülnek napjainkban. A mezőgazdasági termelés eredményessége és hatékonysága megköveteli az újítások alkalmazását. Az innovatív formulációval rendelkező és nagyhatású hatóanyagot tartalmazó N-Lock készítmény a magas termést a hatékonysággal párosítja.

kukorica

Az N-Lock használata egyszerű, hatástartama hosszú – fotó: Shutterstock

Az N-Lock előnyei:
• A hatékony nitrogén-felhasználás által biztosítja az optimális terméshozamot
• Kevesebb nitrogénveszteség
• Nagyobb rugalmasság a hígtrágya, a szerves trágya, a folyékony műtrágya (pl. Nitrosol), a karbamid és a fermentációs maradék kijuttatásakor
• Egyszerű felhasználás és hosszú hatástartam

Dózis: 
2,5 l/ha N-Lock
A kijuttatási dózis a kultúra állapotától valamint a trágya fajtájától és mennyiségétől függetlenül állandó.

Felhasználás:
Az N-Lock hígtrágyával, szerves trágyával, folyékony műtrágyával (pl. Nitrosol) vagy a biogáz-fermentációs maradékkal történő kijuttatása jelentős eredményeket biztosít a szükséges nitrogénmennyiségek biztosításában kukorica, őszi búza, árpa és repce kultúrában. Az N-Lock hosszú hatástartalma miatt tavasszal rugalmasan felhasználható. Felhasználható őszi gabonafélékben és repcében a tél végi-kora tavaszi fejtrágyázáskor, kukorica vetése előtt bedolgozással, illetve feltrágyázáskor állománykezeléssel. Az N-Lock alkalmas Strip-Till módszerrel történő kijuttatására. Az N-Lock-ot a hígtrágya, folyékony műtrágya (pl. Nitrosol), illetve a biogáz-fermentációs maradékok kijuttatása előtt közvetlenül tároló-/szállítóeszköz tankjába, vagy a kijuttató eszköz tankjába kell keverni.

Bedolgozás:
Az N-Lock talajba történő bedolgozása növeli a készítmény hatékonyságát. Célszerű 6-8 cm mélyen bedolgozni. Az N-Lock kijuttatása nem befolyásolja a kultúrnövény csirázását, így a vetés előtt közvetlenül is kijuttatható. A bedolgozáshoz alkalmas eszköz a kombinátor, talajmaró, germinator, illetve egyéb más magágykészítő eszköz. Ha az N-Lock bedolgozása nem lehetséges, a biztos hatáshoz a kezelés után 10 napon belül 15 mm csapadék szükséges.

Az N-Lock a nitrogént a gyökérzónában tartja
Az N-Lock egy nitrogénstabilizátor, amely a hígtrágya, szervestrágya, folyékony műtrágya (pl. Nitrosol), karbamid kijuttatásakor optimális terméspotenciált és kevesebb nitrogénveszteséget eredményez. Ezáltal az N-Lock különösen a nagy nitrogénigényű növényi kultúráknak biztosít optimális nitrogén-felhasználást. A modern formulációjú készítmény egyszerűen alkalmazható és hosszú hatástartammal rendelkezik.

nitrogén

Az N-Lock a Nitrosomonas talajbaktériumok szelektív blokkolása révén lelassítja a talajban az ammónium (NH4+) nitráttá (NO3–) való átalakulását.

Az N-Lock a kultúrnövény hatékony nitrogén-felhasználását segíti
Gabonafélék esetében az N-Lock használata a kora tavaszi fejtrágyázás során megakadályozza a növények túlzott gyors nitrogénfelvételét, a megdőlésre hajlamos (‚túlnyúlt”) gabonaállomány kialakulását.

A kukoricának viszonylag későn van szüksége nitrogénre: csak a június/júliusi intenzív növekedési szakaszban igényel nagyobb mennyiséget. Az N-Lock biztosítja, hogy a nitrogén a szükség szerinti adagban álljon rendelkezésre, és a lelassított nitrifikáció révén‚ "késleltetett trágyahatást” eredményez.

N-Lock-kal folytatott kukoricakísérletek eredményei Németországban:
2,5 l/ha N-Lock alkalmazása 2012/2013 kora tavaszán, hígtrágyához keverve, kukoricavetés előtt.

hozamhatás

Az N-Lock a hatékony nitrogén-hasznosulás elősegítésével mind a takarmánykukorica, mind a csemegekukorica esetében biztos terméshozamot eredményez.