Habár a burgonya és a paradicsom egy családba, a burgonyafélék családjába tartozik, két különböző növény, amelyek eltérő gazdálkodási módszereket igényelnek. Egy videó azonban vírusként terjed a világhálón, amely azt mutatja be, hogyan lehet egy növényen termelni egyszerre burgonyát és paradicsomot. Ebben Alen Joseph, egy Instagram-felhasználó olyan oltási technikát mutat be, amely lehetővé teszi a burgonya és a paradicsom együttes termesztését.

"Ezzel a megoldással a gazdálkodók dupla jövedelemre tehetnek szert, egy tőről körülbelül 1,5 kilogramm burgonyát és két kg paradicsomot lehet betakarítani" – magyarázta.

A technológia lényege, hogy a burgonyába ékoltással paradicsomot oltanak, így születik meg a pomato. Az erről szóló Instagram-poszt alatt több komment is olvasható, az eljárás megosztja az embereket. Van, aki szerint ez a jövő, a technológiát mihamarabb alkalmazni kell és minél szélesebb körben elterjeszteni, más úgy véli: a zöldségfélék régi tápértékét kellene visszaállítani inkább, mert ez a módszer sem a minőséget, hanem a mennyiséget favorizálja.


Amúgy a paradicsom burgonyába oltása nem újdonság, bármilyen hihetetlen, de a 19. század elejére, 1833-ra nyúlik vissza. A Pomato növényeket az élelmiszertermelés hatékonyabbá tétele iránti törekvés hívta életre, általuk maximalizálható a földterületen vagy városi környezetben, például erkélyen termelhető növények száma és a betakarítható termés mennyisége.


Maga a technológia ezen a videón jól nyomon követhető:

Ennek az olyan fejlődő országokban is realitása van, mint Kenya, ahol a gazdálkodók helyet, időt és munkaerőt takaríthatnak meg. Ezenkívül az oltás javíthatja a baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal szembeni rezisztenciát, vonzza a beporzók változatosabb csoportját és erős törzset biztosít a paradicsom termései számára.

Indexkép: YouTube