Ne várjuk meg, amíg a növényen láthatóvá válik a tápelemhiány, mert ilyenkor már az elégtelen táplálás miatt az állomány legyengül, a hiánybetegség pedig visszaveti a fejlődést, csökkenti a várható hozamokat, és érzékenyebbé teszi a különféle fertőzésekre.Tehát mind tápanyag-utánpótlási oldalról, mind növényvédelmi szempontból a megelőzés az elsődleges irányvonal. Amikor már megjelennek a hiánytünetek, vagy a kór- és kárképek, a védekezés vagy helyrehozás nemcsak nehezebb, de már jelentős többletköltséggel is jár.

Permetezés a szántóföldön

A lombtrágyák a növények alap tápanyag-utánpótlását egészítik ki, biztosítják az adott fejlődési fázishoz szükséges tápanyagokat – fotó: ICL\SF

A növények egészségi állapota döntő a növényvédelem szempontjából

A felvehető tápanyagokkal jól ellátott gabona jobban ellenáll a betegségeknek. Az idei tavaszon ismét előfordult, hogy már a tavaszi indulásnál hiányzott a talajok vizkészletének jelentős része, és ez megnehezítette a kijuttatott szilárd tápanyagagok feltáródását. A folyékony nitrogéntrágyák pedig könnyen megperzselhetik a lombozatot.

A lombtrágyák, és közülük a speciális összetételű, prémium termékek, mint például az Agroleaf Power család tagjai, viszont biztonságosan használhatóak a levélen át, és így a megfelelő fenofázisban támogathatják a növények küzdelmét a szélsőséges klimatikus viszonyokkal szemben.

A lombtrágyák a növények alap tápanyag-utánpótlását egészítik ki, így biztosítják, hogy az adott fejlődési fázishoz szükséges tápanyagok biztosan rendelkezésre álljanak. Alkalmasak a tápelemhiányok gyors korrigálására is, főleg a gyökérzet csökkent működése esetén (pl. amikor hideg tavaszi időben a foszfor felvétele a talajból nehézkes) rásegítve ezzel a növény fejlődésére. Hagyományosan a lombtrágyákat a növényvédelemmel egymenetben, a növény adott fenofázisaihoz igazítottan kell adni, így nem szükséges külön munkafolyamat a műtrágyázáshoz és a növényvédelmi munkálatokhoz, ami idő- és költségmegtakarítást is jelent.

Permetezés gyümölcsösben

Permetezés gyümölcsösben – fotó: ICL\SF

Szükség is van erre, mert az ellátási problémák, a magas műtrágyaárak és a szárazság miatt eleve kevesebb tápanyaghoz jutottak a szántóföldi kultúrák. Volt, ahol ki sem adagolták a szükséges alaptrágya-mennyiséget, de még ott is gondot okozott a csapadékhiány és a hűvös tavasz, ahol a tápanyag időben kikerült a földekre. Ezek a tényezők elősegítik a tápanyaghiány kialakulását, ennek következményeként az őszi vetésű növények fejlődése elmaradt a várttól, a tavaszi kultúrák kelése, fejlődése pedig vontatottá vált. Egészséges fejlődés viszont elképzelhetetlen megfelelő tápanyag-utánpótlás nélkül.

A lombtrágyaválasztásnál az ár/érték arány mellett a hatékonyság, a tisztaság, a könnyű alkalmazhatóság (pl. kiszerelés), és a gyakorlati tapasztalat is számít. Az Agroleaf Power európai gyártású termék. Nagy tisztaságú NPK+TE alapanyagokat tartalmaz.

Kukorica permetezése szántóföldön

Kukorica permetezése a szántóföldön – fotó: ICL\SF

Már hosszú évtizedek óta van jelen a piacon, és a magyar gazdák is tanúsíthatják, hogy DPI adalékanyagainak segítségével különösen gyors és hosszan tartó hatást eredményez: a növényi reakciót az egyedi kelatizált M77 mikroelem csomag is segíti. Bármely kertészeti és szántóföldi kultúrában eredményesen használható.

Az alkalmazási javaslat tehát attól függ, melyik fenofázisban akarjuk használni a lombtrágyát

A különféle összetételű ásványi tápanyagokat (nitrogén, foszfor vagy kálium túlsúlyos, vagy csak egy-egy tápelemet, pl. mangánt tartalmazó lombtrágyák) adott fenofázisokban több kezelésben, ismételve (pl. gabonánál 1 nódusz; 2.nódusz; virágzás...; vagy a nitrogént 4-5 levélnél a hagyma esetében; PK túlsúlyos+S+B+Mg a napraforgó csillagbimbós állapotában). A kezeléseknél fontos az időzítés, mert a kalászosoknál csak meghatározott időszakban eredményes a tápanyagok felvétele lombon keresztül.

lombtrágyák az erős, egészséges növényért

Fotó: ICL\SF

Májusban a szárépítés, nóduszfejlesztés zászlós levél és kalászhosszképzés állapotában van az őszi gabona. Megfelelő fenofázisban akár egyszeri kezeléssel komoly termésmennyiség-növekedés várható. A következő fenofázis az egyik legfontosabb ezek közül, ez a virágzás, virágzásban kijuttatott 5 kg/ha Agroleaf Power 31-11-11+TE különleges összetevői révén hatékonyan javíthatja a termésátlagokat. A nitrogénpótlás mellett nem árt figyelnünk a mikroelempótlásra sem. Az Agroelaf Power készítmények teljes kelatizált mikroelem csomagban tartalmazzák a vasat, a bórt, a rezet, a mangánt, a molibdént és a cinket.

Az Agroleaf Power akár gyors, célzott beavatkozásra vagy hiánytünetek korrigálására is használható – pl. hideg talajok esetén relatív foszforhiány megszüntetése, vagy magas sótartalmú talajokon „rásegíteni" a növény kezdeti életfolyamataira. De a legjobb eredményt mindig akkor kapjuk, ha a kezeléseket az adott kultúra megfelelő fenofázisában legalább 2 alkalommal alkalmazzuk! A fotoszintetikus aktivitás növekedése elősegíti a gyökereken át történő tápanyagfelvételt is. A legtöbb növényvédő szerrel keverhető, de réztartalmú szerekkel nem ajánlott keverni. Fontos megjegyezni, hogy keverési próbát mindig kell végezni.

Prémium lombtrágya

Agroleaf Power High N lombtrágya – fotó: ICL\SF

A permetezésnél használt kezeléseknél a hatóanyagok felvételét a permetezéshez használt víz tulajdonságai is befolyásolják. Kemény víz használata esetén a kipermetezett szerek hatékonysága romlik. Tény, hogy a mai modern termékek már széles pH tartományban dolgoznak. Azonban a növény epidermiszének a pH 5-6.8 tartományban a legnagyobb az áteresztő képessége, így a kiadott tápelemek és növényvédelmi hatóanyagok optimális körülmények közt hasznosulnak ebben a tartományban.

Az ICL NOVA Pekacid 0-60-20 összetételű, lombon is hatékonyan működő vízoldékony komplex tápoldat képes semlegesíteni a víz hidrogén-karbonát szintjét, és ezzel a pH értékét is csökkenti, így a tankkeverékben lévő készítmények hatékonyságát is növeli, méghozzá igen gazdaságos hektárköltség mellett.

Rácz Gábor
szaktanácsadó, növényvédelmi szakmérnök

www.agroleaf.hu
www.facebook.com/iclmutragya