Október közepén egy hirtelen hőmérséklet-csökkenés következtében megérkezett az igazi ősz. A fák lombja gyorsan színt váltott, majd egy felmelegedés újra 20 °C fok fölé emelte a hőmérsékletet. A kellemes melegnek azonban ismét hamar vége lesz, mert szerdától újabb enyhe lehűlés veszi kezdetét, csapadékkal tarkítva. Ilyen körülmények között haladtak a mezőgazdasági munkák, és szerencsére csapadék is érkezett a termőföldnek és a már elvetett őszi kalászosoknak.

Támadnak a levéltetvek

Az őszi búza jelenleg a csírázás-kelés állapotában van, legfeljebb 1-3 leveles állapot a jellemző. Az őszi árpa vetések fejlődésének kedvező a meleg, mostanra 5-7 levelesek az állományok, sőt egyes, korán vetett táblákban a bokrosodás is elkezdődött. Alighogy kikeltek a növények, a levéltetvek (Aphididae) már ostrom alá is vették azokat. A meleg, száraz időjárás kedvez ennek a kártevőnek, így a kolóniák száma és mérete gyorsan növekedik.

Kulcsfontosságú az állományok folyamatos szemlézése, hiszen a tetvek szívogatásuk közben vírusokat terjesztenek, melynek hatására csökken a növényfejlődés. A levéltetű-kolóniák számának és méretének növekedése esetén, kb. 30 százalékos fertőzöttségnél, a védekezés indokolt a kártevő ellen.


A repce jól fejlődik, de több kártevő támadja

Az őszi káposztarepce ~6-8 leveles állapotot ért el. A meleg és az eddigi esőzések hatására a vetések fejlődése kielégítő. A később vetett állományokban a regulátorozás továbbra is aktuális, ezzel a már aktuális gombabetegségek terjedését is megakadályozhatjuk, mivel a fóma (Phoma lignam) és a peronoszpóra (Peronospora parasitica) tünetei kisebb foltokban szaporodnak a leveleken.

repce

Szaporodnak a levéltetű-kolóniák a repcében – fotó: Agroinform.hu

repcedarázs (Athalia rosea) rajzása lecsökkent, több táblán már nem is fognak a sárga lapok. A kártétel szintén észlelési szinten maradt. A káposztamoly (Plutella maculipennis) lárvakártétele nem növekedett, csak a korábbi rágásokat látni. Viszont a levéltetvek száma itt is emelkedik, kisebb-nagyobb, de folyamatosan növekvő kolóniákat szinte mindenütt lehet találni. Illetve a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyója az, ami még fogyasztja a leveleket.

repce

A bagolylepke hernyója is fogyasztja a repce leveleit – fotó: Agroinform.hu

A mezei pocoktól most semmi nincs biztonságban

Idén az őszi kártevők közül a legnagyobb gondot a mezei pocok (Microtus arvalis) okozza. A kártétel néhol olyan mértékű volt, hogy több termelő a repce kiszántása mellett döntött. Vigyázzunk, mert a kalászosok sincsenek biztonságban! Azaz minden termelőnek ajánlott a területeit körbejárni és a kártevő lakott járatait megbecsülni.

A védekezésnek különböző fokozatai vannak. Kezdődő felszaporodás során elég lehet a ragadozó madaraknak „figyelőállások", úgynevezett „T" fák állítása. Illetve lehet a táblaszegélyeket kezelni, ezzel a tábla belső részeire történő betelepedést megelőzni. Indokolt esetben pedig lehet az egész táblát is kezelni. A kémiai anyagok használata során vigyázzunk a hasznos állatokra, különösen a ragadozó madarakra!

Itt az ideje a lemosó permetezésnek

A gyümölcsösökben ideje az őszi lemosó permetezéseket elvégezni. A különböző betegségek támadása a tenyészidőszakban erős volt, ezért nagy szükség van a lemosásra.

A borvidékek nagy részén befejeződött a szüret. Ugyanakkor ez a napsütéses, kellemesen meleg őszi idő lehetővé teszi a cukor beépülését, ezért némely fajták esetében kivárnak a szőlősgazdák.

szőlő

A még kint lévő fürtökön terjed a szürkepenész – fotó: Agroinform.hu

Így elvétve, de találni még betakarítatlan szőlősorokat. Az itt lévő fürtökön a szürkepenészes rothadás (Botrytis cinerea) tünete megfigyelhető, a lombon pedig a lisztharmat termőtesteinek, a kazmotéciumoknak az érése folyamatos. Nagy részük most már fekete, érett állapotú. Ezek az áttelelő képletek az esővel lemosódnak az idősebb fás részekre, ahol a várhatóan enyhe tél során nagy valószínűséggel áttelelnek, és a következő tavasszal ennek a fertőző anyagnak nagy szerepe van a járványok kialakulásában.

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, látogasd meg a Növényvédelem rovatot.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.