Ez a mostani, meglehetősen alacsony árakhoz képest is 25-30 százalékos további árcsökkenést jelent, ami azt jelenti, hogy a gazdák nem túl optimisták az előttünk álló időszakra vonatkozóan. (Másik cikkünket a témában itt olvashatod.)

A röpke közvéleménykutatást a dombóvári Magyar Attila indította, aki évekkel ezelőtt igen nagy területen termelt csicsókát Magyarországon – ám miután a várakozásokat nem váltotta be a növénykultúra, felhagyott a termelésével. A férfi – aki amellett, hogy tőzsdével és pénzüggyel foglalkozott/foglalkozik, maga is termelő, 110 hektáron termel szántóföldi növényeket – az egyik szakmai Facebook-csoportban indította a szavazást, 139-en válaszoltak kérdéseire. A posztot ezzel a felütéssel tette közzé:

"Ha minden marad így, akkor július-augusztusra a búza és kukorica ára is beesik 150 EUR-ra MATIF-on. Ha nem lesz érdemi EUR/HUF gyengülés, mondjuk 430-450 forint árfolyamra, akkor a magyarországi árak 390-400 EUR/HUF árfolyammal és a 15-20.000 Ft/t diszkonttal számolva búzánál, 10.000 Ft diszkonttal számolva kukoricánál körülbelül így fognak alakulni:

MATIF EUR búza: 150 EUR/t * 400 EURHUF = 60.000 Ft/t

Magyarországi ár: 60.000 Ft/t - (15.000 v. 20.000 Ft/t) = 40-45.000 Ft/t

MATIF kukorica: 150 EUR/t * 400 EURHUF = 60.000 Ft/t

Magyarországi ár: 60.000 Ft/t - 10.000 Ft/t = 50.000 Ft/t

Ki mire tippel, mennyi lesz a búza és kukorica ára aratására?"

aratás

A gazdák várakozásai az esetek többségében nem válnak valóra – ami azt jelenti, hogy inkább optimisták, mint reálisak – forrás: Pixabay

Mint kiderült, a voksok alapján ennél kevéssel jobb árat remélnek a gazdák: a búza és a kukorica árát is 50-55 ezer forint közé teszik. Magyar Attila kérdésünkre azt mondta: a szavazással mérhető a piaci sentiment, várakozás. Igaz távol vagyunk még a betakarítástól, de már egy jó látlelet a gazdatársadalom várakozásait illetően. Ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják: a gazdák várakozásai az esetek többségében nem válnak valóra – ami azt jelenti, hogy inkább optimisták, mint reálisak, azaz a helyzet jó eséllyel ennél rosszabb lehet.

"Két-három havonta fogok indítani ilyen szavazást, fontos tudni, hogy a piac termelői mit várnak" – szögezte le. Szerinte egyébként reálisabb aratásra a 40-50.000 Ft/tonnás ár a kukorica és a búza esetében is. Ennek okai abban keresendők, hogy nagy mennyiség van az országban, az EU-ban, ukránoknál és az oroszoknál. Eközben EU-szerte csökken a hústermelés, tehát kevesebb takarmány kell. Sajnos, a végfelhasználók kevesebb élelmiszert vásárolnak a drágulás miatt, illetve kevesebb élelmiszert dobnak ki, nincs az a nagy pazarlás ami 3-4 éve."Az ellátási láncok 1-3 évvel ezelőtti megbomlása irreálisan magasra emelte a gabonák, kukorica és olajosok árát, ami észhez térítette az embereket és nem hajlandók annyit elpocsékolni az ételből, mint eddig" – magyarázta. – "Hozzájárul a válsághoz, hogy csökken EU és világszerte elkölthető jövedelem. Sajnos, a reális prognózisok szerint a búza, kukorica ára visszaeshet az elmúlt 5-10 év minimumára."

Magyar Attila hozzátette: ugyanakkor ha beesne 45-50.000 Ft/t közé a kukorica és a búza ára, még akkor is lenne minimális nyereségük a gazdáknak – feltéve, hogy a gazdaságban van elég saját föld a bérelt területek mellett, megfelelő gépesítettség, kevés bérmunka és költséghatékony termelés jellemzi az adott gazdaságot. Szerinte egyébként óriási túltermelés van a világban – és Magyarországon is – kukoricából és búzából, ha nem gyártanának etanolt például a kukoricából (csak az USA-ban 120 millió tonna kukoricából lesz etanol minden évben), körülbelül 200 millió tonna maradna évről-évre feleslegként a gazdák nyakán.

Ugyanakkor arra is kitért, hogy szerinte néha túlzók a gazdálkodók jövedelmezőséget illető várakozásai: az elmúlt 3 évben Tolna, Somogy és Baranya vármegyékben, ahol viszonylag jó földek vannak, hektáronként nettó 1-1,5 millió nyereséget lehetett elérni jó értékesítési időzítéssel még úgy is, hogy 2021-2022-ben közepes-jó termésátlagok, 2023-ban pedig jó, vagy rekord termésátlagok születtek kukorica, búza, árpa és napraforgó esetében. Azóta ez az etalon sokak számára, hiába nem volt példa hasonlóra se korábban.