A lengyel hatóságok az ukrán agrártermékek indokolatlan beáramlását két oldalról kívánják megfékezni.

Ezt bizonyítja, hogy a – gov.pl hírportálon megjelent tudósítás szerint – a lublini termékfelügyeleti hatóság rekord magasságú, 1,5 millió złoty (több mint 100 millió Ft) értékű büntetést szabott ki egy lengyel vállalkozóra, aki az elmúlt év folyamán Ukrajnából származó ipari repcét lengyel termékként feltüntetve forgalmazott az országban.

repce aratás

Az ukrán agrártermékek ellenőrzés nélküli behozatala komoly zavart kelt a lengyel piacon – fotó: pixabay.com

A hatóság a március 25-én kiadott rendelkezés érvelésében kifejtette, hogy a származási ország meghamisítása a vevőket félrevezetheti, és

egy olyan termék megvásárlására kényszerítheti, amelyeket azok nem akartak megvásárolni, sőt a tisztességtelen kereskedelmi magatartást tanúsító forgalmazót részesíti előnyben.


A legfontosabb érv azonban az, hogy az ukrán agrártermékek ellenőrzés nélküli és indokolatlan behozatala komoly zavart kelt a lengyel piacon, és akadályozza a helyi termelők áruinak értékesítését.

Ezért a hatóság a büntetéssel tulajdonképpen példát akart statuálni. Ugyanakkor, a kiszabott közigazgatási határozattól függetlenül, az ügyben a Regionális Ügyészség felügyelete mellett büntetőeljárás is folyik, a lengyel agrárminisztérium pedig a hasonló szabálysértések feltárását fokozni, azok büntetését pedig szigorítani kívánja.