A mikorrhiza kifejezés tulajdonképpen nem a gombák bizonyos faját vagy csoportját jelöli, hanem azt a szimbiózist jelöli, amelyet a gombák a növények gyökérzónájával kialakítanak. A szimbiózis keretében a gombák általában felhasználják a növények fotoszintézise által előállított cukrot, és cserébe a talajt átszövő, hajszálvékony gombaszálak segítségével a mélyebb rétegekből fontos tápanyagokat juttatnak el a növények gyökereihez, ami meggyorsítja a növények fejlődését.

szimbiozis

Hifarendszer gombaszálakból

A talajt átszövő, szabad szemmel nem látható, egy mikronnál kisebb átmérőjű gombaszálak szövevényét a tudomány hifarendszernek is nevezi. A hajszálvékony hifák a talaj mélyebb és tömörebb rétegeibe is képesek behatolni, és onnan a gyökerek számára egyébként nem elérhető tápanyagokat szállítani. Ezáltal, pl. a foszfor felvétele 30-90 százalékkal javulhat.

A szimbiózisokat mesterségesen is létre lehet hozni

Bizonyos növényfajok az ilyen szimbiózisokat automatikusan létrehozzák, más csoportoknál ehhez emberi beavatkozás szükséges. A pillangósvirágú növények és a gabonafélék jellemzően mikorrhiza szimbiózisokat alakítanak ki, de azokat mesterségesen is létre lehet hozni.

A mikorrhizák szerepe felértékelődött

A mikorrhizák szerepe a klímaváltozással és a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának növekedésével erősen felértékelődik, ezért a termesztőknek és tudományos intézményeknek fokozott erőfeszítéseket kell tenniük azok hasznosítása érdekében.