Az orosz agrárminisztérium közleménye szerint a II. Gabona Világfórum ez év november 18-19-én kerül megrendezésre az oroszországi Szocsiban – írja az mcx.ru. A rendezvényre a világ több mint 50 országából mintegy 2500 szakembert – köztük minisztériumi irányítókat és gyakorlati szakembereket – várnak.

A részvevők többek között előadások keretében megvitatják a világélelmezés fő kérdéseit, figyelembe véve az egy lakosra jutó termőföld folyamatos zsugorodását és a talajerő romlását. Ezen túlmenően információkat és tapasztalatokat cserélnek a gabonatermesztés tökéletesítési lehetőségeiről, a gabonafélék nemesítésének legfrissebb eredményeiről, az alkalmazott legújabb agrotechnikai módszerekről, valamint az e téren folytatandó nemzetközi együttműködésről.

Szovjet időkben a hasonló (még nem világfórumnak nevezett) rendezvényeket hagyományosan Odesszában tartották, most viszont az oroszok, tekintettel arra, hogy az első helyre léptek elő a világ gabonaexportjában, nem engedik ki a kezükből a kezdeményezést, főleg azoknak az ukránoknak nem, akikkel gyakorlatilag hadiállapotban állnak, és konkurensek a világpiacon. Az oroszok mellett a világfórum főszereplői az amerikaiak lesznek.

gabona

Ismét a gabona lesz a főszereplő – fotó: Shutterstock

Magyarország évi gabonatermése a legnagyobb gabonatermesztő országokhoz (Oroszország, USA, Argentína, Kína, Ausztrália, Kanada és az egyre jobban előretörő Dél-Afrikai Köztársaság) viszonyítva meglehetősen szerény, bár az egy lakosra jutó 1,5 tonnás mennyiséget tekintve néhányat megelőzünk közülük. Egy dolog azonban biztos, éspedig az, hogy gabonából rendszeresen 2-5 millió tonna felesleget termelünk, amelyet – az éhező és alultáplált emberek számának növekedése ellenére – egyre nehezebben tudunk értékesíteni.

Mindemellett egy ilyen rendezvény lehetőséget teremt a gabonaszektor főbb szereplőinek megismerésére és a velük velő kapcsolatok létesítésére is. Ezekből később mindenki profitálhat, függetlenül attól, hogy importőröket vagy exportőröket keres, új fajtákat akar vásárolni vagy értékesíteni.

További információkat a rendezvényről itt talál!