A jogszabály szerint: „A Vtv. 75. § (2) bekezdésének alkalmazásában mezőgazdaságban okozott vadkár a vad táplálkozása, taposása, túrása vagy törése következtében a szántóföldön, a gyümölcsösben és a szőlőben a mezőgazdasági kultúra terméskiesését előidéző károsítás.

A vadon élő állatok és az ember élőhelye, illetve az ember által művelt földek fedik egymást. Ezek az állatok a szokásos élettevékenységükkel, mint a vonulásukkal és táplálkozásukkal jelentős anyagi károkat hagynak maguk után a mezőgazdasági területeken, amiket utólag már igen nehéz rendbe tenni. Egyrészt a keletkező anyagi kár is problémát jelent, de a károk rendezése és a vadásztársaságok érintettsége is visszatérő nézetkülönbségekhez vezet. Az OVA adatai szerint 2021/2022-ben a mezőgazdasági vadkárok térítése meghaladta a 2,5 milliárd forintot országos szinten.

Vadkár a szőlőben

Vadkár a szőlőben – fotó: Doxmand Hungary Kft.

Mit tehetünk a vadkár ellen?

A legjobb megelőzni az ilyen károkat, és minden vele járó kellemetlenséget. A Doxmand Hungary Kft. erre nyújt megoldást. A mostanában előforduló preventív termékek között kétségkívül az ultrahangos vadriasztók bizonyulnak a leghatásosabbnak anélkül, hogy bármilyen kárt tennénk az állatokban. A kerítések és villanypásztorok telepítése anyagilag is kedvezőtlenebb, ráadásul a vadállatok sérüléséhez és elhullásához vezethet. Számításba kell venni azt is, hogy a vadállatok közül vannak védettek, melyekben nem szabad kárt tenni, illetve a nem védett állatoknak is biztosítani kell a megfelelő életteret, mely a kerítés és villanypásztorok esetén leszűkül.

Hogyan tud nekünk segíteni a Doxmand?

A Doxmandnál nagyon fontos, hogy segítsék a gazdákat, gyümölcsültetvény-tulajdonosokat egyaránt a termények megvédésében. Míg a többi módszer kárt tud tenni az állatban, a Doxmand vadriasztó csak kellemetlen, zavaró érzetet okoz neki, ami miatt nem tartózkodik a területen sokáig.

Az ultrahangos technológiát az orvostudományban már régóta használjak, ráadásul sokkal magasabb frekvencián, mint a vadriasztók esetében, így a káros hatásoktól nem kell tartani, továbbá vannak állatok, amik ennek segítségével kommunikálnak. A Doxmand azt a frekvenciatartományt kísérletezte ki, ami a vadriasztók esetében az emberi fül számára már nem hallható, ám az állatok éles hallásuk révén már észlelik. Ez a hanghullám nem ijeszti meg a vadakat, nem fognak ettől hirtelen kiszaladni az útra. Ez azért is fontos, mert ha a menekülő állatok ijedelem miatt indulnak el, akkor "se hall, se lát" módban rohannak, ami emberre és állatra is egyaránt veszélyes lehet.

VR4 az egyik kedvelt és hatékony Doxmand vadriasztó

VR4 az egyik kedvelt és hatékony Doxmand vadriasztó – fotó: Doxmand Hungary Kft.

Mi az ultrahang és milyen hatása van?

Ultrahangnak azokat a nagyfrekvenciás hanghullámokat nevezik, amik 20 kHz-nél nagyobb frekvencián vannak. Az emberi fül (felnőtt ember esetén) nagyjából 17-18 kHz-ig képes érzékelni a hangokat. Az állatok ezzel szemben, pl. az őzek, szarvasok és vaddisznók hallása az ember számára nem érzékelhető, magasabb frekvenciájú ultrahangot is hallják. Erre épül a technológia: az állatok érzékeny hallására.

A Doxmand vadriasztók alapjai

Az ultrahang mellett a technikai paraméterek között nagyon fontos szempont az időjárás és a tölthetőség. Ahhoz, hogy a legjobb felhasználóbarát élményt tudják nyújtani, napelemekkel látták el a készülékeket, így töltésük a nap energiájával van biztosítva. Amennyiben nem elegendő a napsütéses órák száma, lehetőség van egyszerű mobiltelefon töltőről, külső akkumulátorról és akár hálózatról is tölteni a vadriasztókat, illetve kiegészítő napelemet is lehet hozzáadni. Utóbbi előnye, hogy könnyen változtatható az iránya, és ha déli tájolásba van állítva, akkor elegendő napsütéshez jut a vadriasztó, így a töltöttség is folyamatos lesz.

A kihelyezés meghatározza a hatékonyságot

A kihelyezés meghatározza a hatékonyságot – fotó: Doxmand Hungary Kft.

Kihelyezésnél mikre érdemes figyelni

  • Megfelelő készülék kiválasztása – a Védelemtervező nagy segítséget nyújt!
  • Elhelyezés megtervezése a maximális védelem eléréséhez.
    • A napelem megfelelő mennyiségű fényt kapjon
    • A hang akadály nélkül tudjon terjedni

Kérje Doxmand szakértő segítségét a +36 30 672 8785 -ös telefonszámon vagy az info@doxmand.hu e-mail címen!

doxmand