Az ország legnagyobb szántóföldi eseményén 2023. június 7-én és 8-án a növény- és gépbemutatók mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a NAK Szakmai Színtér területén várja a látogatókat, ahol a gazdálkodás környezeti fenntarthatóságának aktív, gyakorlati megvalósításai kerülnek fókuszba.

szakmai színtér

Szakmai színtér – fotó: NAK

A Szakmai Színtéren egy mintegy másfél hektáron kialakított tanösvény a talaj-, víz-, gyep- és erdőgazdálkodás, valamint a fenntarthatóság legfontosabb összefüggéseit mutatja be. A talajszelvény segítségével lehetőség nyílik a talaj függőleges irányú metszetének tanulmányozására, illetve a talajvédelemi lehetőségek és a modern talajművelési technológiák megismerésére. A tanösvényen a fenntartható vízgazdálkodásról, a hazai vízkészletekről és azok védelméről, az erdőgazdálkodásról és a klímaváltozás hatásainak kivédésében betöltött szerepéről, illetve a biodiverzitás mezőgazdasági vonatkozásairól is szó esik majd.

Az új KAP támogatási ciklusban több mint 5300 milliárd forint áramlik az ágazatba. A kamarának meghatározó szerepe van abban, hogy az új támogatási rendszerrel kapcsolatos információkat eljuttassa a gazdálkodókhoz, ezért az Agrárkamara szakértői a Szántóföldi Napokon is személyre szabott információval szolgálnak a KAP előírásairól, az elérhető pályázati lehetőségekről és azok feltételeiről.

NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva – fotó: NAK

Az eseményen a NAK meteorológusai a klímaváltozás okairól és következményeiről, valamint a jégkár mérséklő rendszerről, annak működéséről osztanak meg tényeket és érdekességeket. Ezen túl a szakképzés iránt érdeklődők a szakképzés új irányairól, a generációváltás megoldási lehetőségeiről nyújtanak felvilágosítást.

A fent említett témákkal a NAK szakértői nem csupán elméleti síkon foglalkoznak, hanem – ahol lehetséges – megmutatják azok gyakorlati vetületeit is és készséggel válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a laboratóriumi vizsgálati szolgáltatás keretében ezúttal is lehetőség nyílik arra, hogy a gazdálkodók talaj- vagy levélmintáikat a rendezvény ideje alatt elemzésre leadják és ingyenesen gabona beltartalmi vizsgálatot végeztessenek a helyszínen.

További információkért keresse fel a rendezvény weboldalát: https://www.szantofoldinapok.hu/!

Önt is várja az ország legnagyobb szántóföldi rendezvénye! Kapunyitás 2023. június 7-én, 9 órakor.