Miből áll a szervesanyag alapú PK?

A Vulcan Folyékony PK alapja is a melasz–vinasz keverék. Mindkét termék magas hatóanyag-tartalommal bír, ezért a növényinduláskor tápanyaghiányt nem fog tapasztalni. A magas cukortartalma viszont a talajéletet pörgeti fel. Jobban és gyorsabban bomlik a szár, több nitrogént köt a talaj, gyorsabban alakulnak ki a gyökér-gomba kapcsolatok. Ennek eredményeként a növény több vízhez és a nehezebben felvehető tápanyagokhoz is hozzájut.

Mennyi a foszfor- és káliumtartalma?

A folyékony PK-ban a foszfortartalom 6,0-6,5%, a kálium 6,7-7,0% közötti. Nitrogént nem teszünk bele, de a melasz-vinasz keverék közel 3%-ot tartalmaz. Ez a hatóanyag-mennyiség elegendő lehet, ha 400-500 liter/ha dózist használunk. Lehetőleg 300-400 liter/ha már ősszel kerüljön a szárakra, és majd a talajba. Tavasszal pedig 100-150 liter Folyékony PK, és vele együtt 150-200 liter 30%-os UAN-oldatot tegyünk ki a vetés előtt vagy a korai tápkultivátorozásnál.

tápanyaghiányos talaj

Az ilyen talajokon a tápanyag pótlás mit ér? Szerves anyag kell, jobb talajélet! – fotó: VulcanAgro

Cink, bór és molibdén?

A hazai talajok cinkhiányosak, és gyakran alakul ki vele párhuzamosan molibdén- és korai bórhiány. Amikor a Vulcan folyékony PK-t használjuk, akkor jelentős mennyiségű mikroelemet is juttatunk a talajba, a gyökér tápanyag-felvételi zónájába. Ezért, amikor majd lombtrágyázzuk a kukoricát vagy a napraforgót, bőven elég lesz egy Vulcan Keserűsó + ME koncentrátum is.

Kevesebb input anyag kell!

A talajunkat javíthatjuk tehát egy folyékony, magas szervesanyag-tartalmú PK-oldattal is. Bomlani fog a szár, szaporodnak a talajban lakó hasznos baktériumok, gombák. Több nitrogént köt a talaj, a gyökér átjárja a talajt tápanyagért és vízért. Nyugodtan csökkenthetjük a kijuttatott input anyag mennyiségét, 20-30%-kal.

permetezőgép folyékony PK-keveréket juttat ki

A folyékony és szerves anyag alapú NPK-t bárki ki tudja juttatni. Nem kell víz hozzá, és elég egy jó permetező! – fotó: VulcanAgro

Hogyan használhatjuk még a Folyékony PK-t?

A Vulcan Folyékony PK-keveréket használhatjuk a vetéssel egy menetben, a tápkultivátorban a nitrogénnel együtt, de akár lombtrágyaként is. Ha a növény sorába tesszük a vetéssel, 50-100 liter/ha dózist alkalmazzunk. Lombtrágyaként pedig nemcsak tapadásfokozó, de jelentős tápanyag is a növénynek. Ilyenkor 10-20 liter/ha mennyiséget akár minden permetezésnél használhatunk.

kukorica folyékony PK-val permetezve

Ha javítjuk a talajt és szilárd NPK helyett folyékonyra váltunk, akkor ilyen lesz a kukoricánk a nyár közepén. (Kisvárda 2021 június vége) – fotó: VulcanAgro

Folyékony NPK – VulcanAgro
Szakmai segítség: +36709055000