Azt jól látjuk – illetve tapasztaljuk –, hogy az időjárási frontok befolyásolják a növényeink fejlődését, hiszen a hirtelen beköszöntő extrém hidegre vagy éppen melegre nehéz felkészülni, de az minden élőlényre hatással van. Ez pedig azt jelenti, hogy ránk, emberekre is hat. Kétségtelen, hogy valakit jobban megviselnek ezek a változások, míg másokat kevésbé, de a szervezetünk szinte biztos, hogy megérez egy-egy jelentősebb hullámot.

A következőkben ezt a kérdéskört vizsgáljuk meg alaposabban: mik azok a frontok, és milyen módokon hatnak ránk, a szervezetünk épségére? És mit tehetünk, ha szeretnénk fellépni az általuk okozott tünetekkel szemben?

front

A frontok ránk is hatással vannak – fotó: 123rf.com

Mi is az a front?

Az időjárási frontok olyan meteorológiai jelenségek, amelyeket a hőmérséklet, a páratartalom és a légnyomás gyors változása jellemez. Ezek a légköri képződmények tulajdonképpen a hideg és a meleg légtömegek találkozásánál alakulnak ki, és okozhatnak szélsőséges szélerősséget, túl magas páratartalmat, ionizációt, kellemetlen légnyomást és persze a hőmérséklet radikális változásait is.

A hidegfrontok például általában hidegebb időt és csapadékot hoznak magukkal. Az érkező hideg levegő nyomása emelkedik, míg a melegebb levegőé csökken. A melegfrontok pedig jellemzően melegebb és nedvesebb időt hoznak magukkal. Az érkező meleg levegő nyomása általában csökken, és ez a levegő páratartalmát is növeli. Emellett létezik kettős fronthatás is, amikor a két fent bemutatott front jellemzői egyszerre jelentkeznek.

Ezek a frontok pedig közvetlenül vagy közvetve mind-mind különféle egészségügyi problémákat okozhatnak az emberekben, befolyásolhatják a mindennapi életünket. Nézzük is meg, hogy pontosan hogyan!

Hogyan hathat ránk?

Az időjárási frontok hatása az egészségünkre összetett és változatos lehet. Tovább bonyolítja a kérdést, hogy ahány ember, annyiféle reakció érkezhet ezekre a jelenségekre, hiszen sok-sok egyéni tényező befolyásolhatja, hogy ki milyen mértékben és miként reagál az érkező időjárási frontokra. Vannak azonban olyan jellemző tünetek, amiket élete során szinte mindenki megtapasztal bizonyos mértékben. Nézzük, hogy az egyes fronttípusok mit hoznak magunkkal!

Melegfront

Amennyiben érzékenyek vagyunk rá, akkor a front megjelenése előtt néhány órával már tapasztalhatjuk is a kellemetlenségeket. Az emelkedő hőmérséklet és páratartalom, valamint a légnyomáscsökkenés ahhoz vezet, hogy megemelkedik a pulzusszámunk, miközben csökken a vérnyomásunk. Emellett a legklasszikusabb tünet, a fejfájás, esetleg a migrén is felütheti a fejét. Emellett a melegfrontok magas páratartalma kedvező feltételeket teremt a pollenek és más allergének számára: ennek eredményeként az allergiás reakciók, például orrdugulás, tüsszögés és könnyezés gyakoribbak lehetnek.

Kevesen tudják, de nemcsak fizikailag tépázhatja meg a szervezetünket a szélsőséges időjárás: ilyenkor gyakoribb, hogy szorongás, valamint depressziós tünetek jelentkeznek – természetesen ez különösen az arra hajlamosakra igaz.

Hidegfront

Ennek jellegzetessége, hogy a tünetek általában már csak akkor tapasztalhatók, amikor a front már átvonult felettünk. Ahogy az elnevezés is jelzi, a hőmérséklet alacsonyabb lesz, de a légnyomás és a páratartalom egyaránt nőni fog. Ez olyan testi jelzésekben mutatkozik meg, mint az ízületi fájdalmak, a reumás panaszok vagy éppen az asztmás tünetek romlása, akár azok rohamok formájában való megjelenése. És ez még nem minden: az igazán érzékenyeknél gyomor-, epe-, valamint vesegörcs is jelentkezhet, de még a mellkasi panaszok is gyakoribbak, csakúgy, mint a szívinfarktusok.

Kettős hatás

Itthon, Magyarországon az is elő-előfordul, hogy a két front egyszerre hat, ilyenkor pedig igen változatos tünetegyütteseket tapasztalhatunk. Az olyan általánosnak számító jelzések szinte mindig megjelennek, mint a fejfájás, a levertség, az ingerlékenység, a nyugtalanság, valamint a különböző alvászavarok.

Hogyan védhetjük ki a hatásait?

A frontérzékenységnek számos rizikófaktora van: a tünetek fokozottan érinthetik az időseket, a gyerekeket, azokat, akik már rendelkeznek valamilyen egészségügyi problémával vagy éppen gyenge az immunrendszerük. Vannak azonban olyan praktikák, amelyek bármelyik csoportnak segíthetnek.

Talán senki nem fog meglepődni, ha azt mondjuk, hogy az egyik kulcs az egészséges táplálkozás – egyes tápanyagok ugyanis csökkenthetik a panaszok erősségét. Lényegesek például az olyan ásványi anyagok, mint a kálium és a magnézium, de ne feledkezzünk meg az aminosavak szedéséről sem! Szintén figyelnünk kell a vitaminbevitelre: a B1-, a D-, valamint az E-vitamin is segít átvészelni ezeket az időket. Amennyiben nehézkes számunkra az ásványi anyagok, vitaminok és aminosavak szedése, úgy azokat élelmiszerekkel is bevihetjük a szervezetünkbe – ám ez kétségtelenül több odafigyelést igényel.

Mivel a stressz egyenes utat jelent az immunrendszer legyengüléséhez, érdemes megtanulnunk, hogyan tudjuk azt kezelni. Kezdjünk el meditálni, vagy próbáljuk ki  jógát! De a rendszeres testmozgás is remek stresszoldó, javítja a hangulatot és már önmagában is képes megacélozni a szervezet védekező rendszerét.

Emellett vannak olyan szokások is, amelyeket jó elkerülni: az alkoholfogyasztás és a dohányzás például kifejezetten ronthat a tüneteken, így igyekezzünk ezeket a minimumra szorítani.