Biztosak vagyunk benne, hogy mindezt már nagyon jól tudod. Manapság mindenki a higiéniáról beszél. És mesélt már valaki a misofóbiáról? Képzeld, ez a szó a félelmet jelenti. A misofóbia a baktériumoktól, vírusoktól és szennyeződésektől való kóros félelem. A higiénia tehát fontos, és az olyan látszólag lényegtelen dolgok, mint a kézmosás vagy a cipőmosás valójában a legjobb intézkedések a jó egészség és a tisztaság biztosítására.

Hogyan tartsuk fenn tehát a lábbeli higiéniáját? Honnan származnak a baktériumok a cipőn? Milyen gyakran kell cipőt mosni? Tartsa tisztán az egészségügyi lábbelit.

cipő

A lábbeliken átlagosan több mint 400 000 baktérium található – fotó: munkasnadrag.hu

Honnan kerültek a baktériumok a cipőmre?

A baktériumok mindenhol megtalálhatók, ahol egész nap járunk, a téren, bevásárlóközpontokban, utcákon, parkokban, tengerparton, csarnokokban, beltérben, irodákban stb. De a lakás vagy ház bejárata előtti lábtörlőn is. És képzeljük csak el, mennyi apró mikroorganizmus van egy környékbeli kávézó WC-jének padlóján. A lábbeliken átlagosan több mint 400 000 baktérium található.

A cipő vagy tornacipő rendszeres mosása és karbantartása csökkenti az emberi egészségre gyakorolt káros hatások kockázatát.

cipő

A cipő belseje tisztítható és fertőtleníthető – fotó: munkasnadrag.hu

Hogyan tartsuk tisztán a cipőnket?

Többféle módon is tisztán tarthatjuk őket. A cipő felső részét, csakúgy, mint a talpbetétet, spray-kkel, szivacsokkal és krémekkel tisztíthatjuk és ápolhatjuk. Használjunk megfelelő cipőápolási termékeket a tisztán tartáshoz.

A cipő belseje tisztítható és fertőtleníthető, így nem hagy teret a baktériumoknak. A lábizzadás megelőzhető, és vannak trükkök a cipő rossz szagának eltávolítására. Miután megtisztítottad a cipődet, szárítsd meg napos helyen. A baktériumok nem nagyon szeretik a napot.

Ha a mosás után szagot érzel a cipődből (ami a baktériumoktól származik), ismételd meg az egészet még egyszer. A talpbetétet kiveheted, és külön-külön kimoshatod meleg vízzel és szappannal. Megpróbálhatod azt is, hogy szódabikarbónát adsz a cipő belsejébe, az egészet együtt egy műanyag zacskóba téve a mosógépbe. Valószínűleg tudod, de mindenképpen megismételjük: ne mosd a bőrcipőt mosógépben.