Az UNIMOG a Mercedes-Benz által gyártott jó terepjáró képességekkel rendelkező, robusztus felépítésű, hosszú élettartalmú, többcélú tehergépkocsi-család megnevezése. első prototípusa 1946-ra készült el a Mercedes Wörth am Rhein-i gyárában. A típus 1947-ben mutatkozott be a frankfurti mezőgazdasági kiállításon, hatalmas sikert aratva. A Mercedes-Benznek ekkor még nem volt megfelelő gyártókapacitása, ezért a Boehringer Szerszámgépgyár vállalkozott a gyártás nehéz feladatára. Így 1948–1951 között Boehringer UNIMOG néven készült az egyszerű szerkezetű terepjáró-mezőgazdasági vontató-teherautó egyveleg.

Az UNIMOG-ok sokrétű felhasználásra alkalmasak, mivel rengetegféle eszköz hordozására és működtetésére képesek. A mezőgazdaság és a katonaság mellett az építőipari, a katasztrófavédelmi, a tűzoltósági, a rendőrségi, és sokféle kommunális, valamint karbantartói feladatkörben használják őket.

UNIMOG

Az új, önvezető UNIMOG. Embertelen (és) jó... – fotó: UNIMOG

Ja, és ne feledkezzünk meg az erdőgazdasági felhasználásról sem, amiben a márka most nagyot dobott: megalkotta az önvezető UNIMOG-ot.

Az új típusról az Agrarheute.com számolt be. Az önvezető rendszer megalkotóit, a Rajna-vidék-Pfalz Kaiserslautern-Landau Műszaki Egyetem (RPTU) kutatói Karsten Berns professzor irányításával az inspirálta, hogy egyre nehezebb találni szakembereket, egyebek közt a jármű vezetéséhez is. Az autonóm UNIMOG szenzorok segítségével részletes térképet készít a környezetéről és önállóan határozza meg a biztonságos navigációhoz szükséges útvonalakat. Különleges képességeinek köszönhetően kiválóan alkalmas például az off-road pályák karbantartására, az erdei utak mulcsozására, katasztrófa sújtotta területeken mobil hidak fektetésére, valamint oszlopállításra és támrendszerek kialakítására meredek szőlőültetvényeken.


"Ezzel a fejlesztéssel meg tudtuk mutatni, hogy nemcsak az autonóm vezetés lehetséges nehéz terepen, hanem az összetett munkafolyamatok is automatizálhatók" – magyarázza Berns. Az RPTU robotrendszerek tanszékének (RRLab) kutatását a Rajna-vidék-Pfalz Gazdasági Minisztérium mintegy 800 000 euróval támogatta. Az Unimogot 2002 óta a Mercedes-Benz wörthi üzemében, Rajna-vidék-Pfalzban gyártják.