A mezőgazdasági munkaerőhiánynak is köszönhetően a tejtermelő gazdaságok automatizálása napjainkban a versenyképesség megőrzésének egyik előfeltételévé vált, legyen szó akár nagyüzemekről, akár családi gazdaságokról.

A DeLaval VMS fejőrobot széria olyan innovatív technológia, amely telepmérettől függetlenül hatékony megoldást jelent a mindennapok kihívásaira, hiszen a gazdaságos működés, az alacsony munkaerőigény, valamint a megbízhatóság olyan elvárások, amelyek minden beruházásnál felmerülnek.

Kövesdi Máté

Kövesdi Máté – fotó: DeLaval Kft.

A Kövesdi Farmon a lehető leggazdaságosabb működésre törekszenek

A Vas megyei Kövesdi Farm tehenészetében a kis méret a szakma és a szarvasmarhatartás iránti nagy odaadással párosul. Kövesdi Máté és családja jelenleg 140 magyartarka szarvasmarhát tart, melyből 55-65 állatot fejnek.

A gazdaság méreteit kihasználva, a tehenek maximális kényelmének biztosítása mellett a lehető leggazdaságosabb működésre törekszenek. A magyartarka fajtát az alkalmazkodóképessége miatt tudatosan választották, bízva abban, hogy a helyi adottságokat és a telep fejlesztésével járó változásokat az állatok kezelni tudják majd.

Jól megfontolt és szakmailag is átgondolt gazdasági döntéseiknek hála stabil és jól jövedelmező gazdaságot építettek ki. A fejlesztések során céljuk sosem a költségcsökkentés, hanem a költségek optimalizálása volt.

Kövesdi Farm

A Kövesdi Farm Csörötneken, az Őrségi Nemzeti Park közelében – fotó: DeLaval Kft.

A család számára kiemelten fontos a természetközeliség és az állatjólét

Olyan tehenészetet igyekeztek megvalósítani, ahol jó tehénnek lenni, és ez kétségtelenül sikerült is nekik. Az Őrségi Nemzeti Park közvetlen közelsége miatt a szárazon álló tehenek számára a legelés is biztosított.

A fenntartható gazdálkodás szemlélete nemcsak az állattartásban, hanem a növénytermesztésben is megmutatkozik: a közel 150 hektárnyi területen saját takarmányukat termelik. Elsősorban szenázsokra alapozott takarmányozást folytatnak, de az abraktakarmány egy részét is maguk termelik meg. A robot által biztosított egyedi takarmányozás lehetőségét kihasználva, a fejt állatok csak a robotban kapnak abraktakarmányt - tehenenként napi 6-8 kilogrammot -, mely részben a vásárolt pelletált, részben pedig a saját maguk által termelt dercés abraktakarmányból áll.

szarvasmarha

A fejt állatok csak a robotban kapnak abraktakarmányt – fotó: DeLaval Kft.

A Kövesdi család 2008-ban kezdett szarvasmarhatartással foglalkozni

Eleinte egy 2x3 férőhelyes autotandem fejőházban fejtek, melynek működtetése a munkaerőproblémák miatt egyre nagyobb kihívást jelentett. 2019-ben döntöttek a telep robotizálásáról. Saját igényeik alapján gondosan összehasonlították a különböző automatikus fejési rendszereket.

A DeLaval technológiájából leginkább az InSight 3D kamerarendszerrel felszerelt robotkar és a PureFlow komplett tőgyelőkészítés győzte meg a családot.  Így 2020-ban egy DeLaval VMSTM V310 fejőrobottal bővült a gazdaság. Az októberi indulás zökkenőmentesen zajlott le, az állatok rendkívül gyorsan hozzászoktak az új fejéstechnológiához.

Kis létszámú csoportról lévén szó, a szabadforgalom ideális megoldás volt a telep számára. A fejési átlag hosszú távú viszonylatban 22-23 kg/tehén/nap körül alakul. A csoport adatait részleteiben is megvizsgálva több olyan állatot is találunk, mely a laktáció első harmadában 40 kg felett teljesít és megállapíthatjuk, hogy a legtöbb állat átlagosan 6000-7000 kilogrammos laktációt zár, de akadnak olyanok is, melyek 10.000 kilogramm feletti laktációs termeléssel rendelkeznek. Az állatjólét színvonalát mutatja, hogy az átlagos laktációk száma meghaladja a hármat. A hosszú távú cél az átlagosan 7000-8000 kilogrammos laktáció elérése.

fejőrobot

Egy tehenészet, ahol jó tehénnek lenni – fotó: DeLaval Kft.

Kövesdi Máté és családja nyitottak az új megoldásokra és ötletekre

A fejőrobot kiválasztásakor fontos szempont volt az állatjólét, maga a technológia, a szervizelési háttér és természetesen a technológia megtérülése. Hosszas és alapos mérlegelés után ezért a VMS V310 mellett döntöttek. Kövesdi Máté a megtérüléssel kapcsolatban a következőket mondta:

Esetünkben a robot által megtermelt plusz haszon fedezi a lízing díjat és 6 év alatt behozza azt. A robot persze ennél hosszabb ideig fog minket kiszolgálni.

A VMS V310 robot szervizháttere és az InService szervizszerződés biztosítja a folyamatos működést és kiszámíthatóvá teszi a működtetési költségeket. A telep igényeire szabott InService megállapodás magában foglalja a rendszeres karbantartást, és garantált engedményt biztosít az alkatrészek és a higiéniai termékek árából.

A telep robotizálására azért is kerülhetett sor, mert Kövesdi Máté és családja nyitottak az új megoldásokra és ötletekre. Folyamatosan keresik az előrelépési, fejlesztési lehetőségeket. Ezért is döntöttek úgy, hogy a fejőrobotot egy Herd Navigator 100 automata tejprogeszteron mérővel bővítik.

A HN100 és a DelPro Farm Manager program RePro biomodellje megbízható szaporodásbiológiai adatokat biztosít. A vemhességvizsgálat mellett az olyan szaporodásbiológiai rendellenességeket is képes kimutatni, mint például az elhúzódó sárgatest, a tüszőciszta, a vetélés vagy az anösztrusz. A DelPro Repro használatával a farmon sokkal nagyobb biztonsággal és pontosággal képesek termékenyíteni, és jelentősen csökkent a felhasznált gyógyszermennyiség.

A VMS V310 fejőrobot a vemhesség mellett a szaporodásbiológiai rendellenességeket is kimutatja

A VMS V310 fejőrobot a vemhesség mellett a szaporodásbiológiai rendellenességeket is kimutatja – fotó: DeLaval Kft.

Kövesdi Máté minden napját úgy kezdi, hogy átnézi az adatokat a DelPro programban és megtervezi a napi feladatokat. A MyFarm applikáción keresztül vagy a DelPro távoli eléréssel azonnali információt kaphat az állományról és a fejések státuszáról és bármikor be tud avatkozni a fejőrobot működésébe. A DelPro telepirányítási program, összetettségének és biomodelljeinek köszönhetően, jelentősen több, a telepvezetés számára fontos információt szolgáltat, mint a korábbi telepirányítási programok.

A Kövesdi Farm kitűnő példája annak, hogy családi gazdálkodóként is érdemes új, innovatív technológiára váltani és azt sikeresen és gazdaságosan működtetni. A modern, nyitott szemléletmód, valamint a technológia professzionális alkalmazása mintául szolgálhat a hasonló gazdaságok számára is.

Videóinterjú Kövesdi Mátéval a fejőrobottal kapcsolatos tapasztalatairól:

https://www.delaval.com/hu/learn/delaval-hirek/fejorobot-a-csorotneki-csaladi-gazdasagban/