Kacsasejtekből alkot libamájat laboratóriumban egy párizsi startup cég, mintegy a hagyományos libamáj alternatívájaként – adta hírül az Index. Az Európai Parlament ugyanis a múlt hónapban tett javaslatot a libák és a kacsák tömésének tilalmára.

Kaliforniában már évekkel ezelőtt betiltották a francia konyha különlegességének számító libamájat, mivel elengedhetetlen hozzá az állatok tömése. New Yorkban hasonló lépésre készülnek, és Nagy-Britanniában is betiltották az állatok tömését, miközben a libamáj árusításának tilalmát is mérlegelik.

"Be akarjuk bizonyítani, hogy a laboratóriumban előállított hús nem korlátozódik a hamburgerekre, hanem gasztronómiai termékeket is elő lehet állítani" – mondta Nicolas Morin-Forest, a Gourmey nevű cég három alapítójának egyike.

Kacsából libamáj.

Kacsából készülhet a libamáj. Fotó: 123rf.com

Ebben a hónapban tízmillió dollárt kapott európai és amerikai befektetőktől termékük tökéletesítésére a vállalkozás, amely egy egyetemi kutatólaboratóriumban már két éve fejleszti a mesterséges libamáj elkészítésének technológiáját. A cég alapítói között van molekuláris és sejtbiológus is.

"Karácsonykor felszolgáltam a családomnak, együtt a hagyományos libamájjal, de nem mondtam meg nekik, mit esznek. El voltak ragadtatva, nem vették észre a különbséget" – idézte fel Sayous, aki szerint állagát tekintve már 90 százalékban megfelel a termékük az elvárásoknak. Mintegy hatszáz próbálkozásuk volt, mire idáig jutottak.

A recept megtermékenyített kacsatojásból kivont sejtekkel kezdődik, amelyeket egy alumínium tenyésztőtartályba helyeznek, amelyben 37 Celsius-fokon tartott tápoldat van. Ahogy a sejtek osztódnak és megsokszorozódnak, a tápanyag elősegíti a májsejtek növekedését, és két-három hét alatt létrejön a libamáj. Kevés növényi zsírt adnak hozzá, hogy elérjék a krémes állagát. A kutatók most séfek segítségével „finomhangolják” az eredményt.