Már az 1400-as évekből vannak írásos emlékeink, melyek említést tesznek egy gubancos szőrzetű, méretével és testalkatával a többi eb közül messze kiemelkedő kutyafajtáról – ez lehetett a komondor.

Eredete még nem teljesen tisztázott, egyes nézetek szerint a kunok hozták hazánkba, innen eredhet a Kumandor – Komondor elnevezés is, mely a "kunok kutyája", "kunok kísérője" jelentést hordozza. Azonban nem kizárt, hogy már a kunok megjelenése előtt is voltak a Kárpát-medencében ilyen, vagy ehhez hasonló ősi magyar kutyafajták.

komondor

A komondornak képesnek kellett lennie akár a gazda jelenléte és irányítása nélkül is megvédenie a reá bízott javakat – forrás: Pixabay

Az ázsiai eredet lehet az oka a fajta nyers erőteljességének és szívósságának, ugyanis a kunok az őshaza szélsőséges éghajlatához tenyésztették kutyáikat. A nyáj, a gulya és a ménes mellett őrködött a juhász, a pásztor, vagy a csikós oldalán, a hatalmas (csaknem 60-70 cm marmagasságú) robusztus megjelenésű, dús szőrzetű gubancos magyar juhászkutya.

Méretei és fáradhatatlan küzdőkészsége visszatartó erőt jelentett a legkeményebb ellenség számára is. A nomád pásztorkodó közösségek legféltettebb kincse az állatállomány volt, aminek őrzését és megóvását a komondorra bízták, melynek képesnek kellett lennie akár a gazda jelenléte és irányítása nélkül is megvédenie a reá bízott javakat – és képes is volt rá.


Rendkívül fontos volt a fajta eredeti génjeinek megőrzése, mert ha az eb nem volt képes sikeresen szembe szállni a rablóval, farkassal vagy medvével, akkor egész egyszerűen elpusztult. Ennek köszönhetően sikerült egy olyan erős, kemény és szívós kutyafajtát kitenyészteni, amely napjainkban is méltán viseli a „kutyák királya" titulust – nemcsak az ősi magyar kutyafajták, hanem valamennyi eb körében.

Sajnos, a mezőgazdaság átalakulása miatt a komondor jelentősége a többi magyar pásztorkutya fajtáéhoz hasonlóan mára visszaszorult. A hatvanas évek végén államilag is próbálták segíteni a fajta tenyésztését, kevés sikerrel. A fajta törzskönyve zárt, ami nem kedvez az állomány megújulásának és a kihalás szélére sodorta a komondort.

Forrás: magyarkutyafajtak.hu