Vannak viszont hűséges, régi kiállítók, akik emlékeznek még arra, hogy az első két kiállítást még szintén szeptemberben tartottuk, s csak 1995-től rendezzük a kiállítást tavasszal. Szándékunk, hogy 2022-ben ismét visszakerüljön a korábbi tavaszi időpontra a kiállítás, hiszen a gyakorlat azt igazolta, hogy jó szakmai évkezdő rendezvény a vásárhelyi állattenyésztési és mezőgazda napok. Alább viszont most sem adjuk, a kiállítás reményeink szerint most is csak időpontjában tér el, tematikájában, programjaiban a szokásos szakmai eseményeket kívánjuk Vásárhelyre hozni.

A kiállítás a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozójává vált, amelyet a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. szervez kezdettől fogva a Magyar Állattenyésztők Szövetségének és tagszervezeteinek társrendezésében.

XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár

Legnagyobb hazai élőállat-bemutató

A kiállítás 2021-ben is az OMÉK társrendezvényeként szerepel, mint a legnagyobb hazai élőállat-bemutató. A részvénytársaság teremtette meg Magyarországon az újkori állatkiállítások kultúráját, s vezette be az állatbírálatokat a legfejlettebb állattenyésztő országok mintája alapján. A küllemében is lenyűgöző állatkiállítói terület nagy létszámú és széles választékú őshonos és sokszor másutt nem látható, különleges tenyészállatnak ad helyet. A kellemes hangulatú, magyaros stílusú, nádfedeles, fa szerkezetes állatbemutató terek tökéletes hangulatot teremtenek a vidék legnagyobb mezőgazdasági szakmai találkozójának.

Az állattenyésztés nyolc ágazata, a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, kecske-, a baromfi-, díszbaromfi-, és nyúltenyésztők, a halászat, vadászat, valamint az állattenyésztés és az ahhoz kapcsolódó növénytermesztés szakiparának legjelesebb képviselői mutatkoznak be.

A kiállítások rendezésénél a rendező csapat legfontosabb szempontja a szakmaiság!

Ez határozza meg a kiállítás programját is. A nyilvános show-bírálatok, tenyészállat-árverések a mindenkori hazai állomány élvonalának aktuális képét tükrözik.

sertés

Sertéstenyésztés, egyike az állattenyésztés nyolc fő ágazatának – fotó: Pixabay

Tükrözik a mindenkori piaci helyzetet is, hiszen az állattenyésztési ágazatok gazdaságossága kihat a kiállításon résztvevők arányára és számára. Hol a sertéstartóknál, hol a szarvasmarha-tartóknál okoz lényeges problémát a kiállítás költségeinek megfinanszírozása, azonban az is megtapasztalható, hogy a tenyésztők mindent megtesznek azért, hogy részt vehessenek a hódmezővásárhelyi seregszemlén. Ebből adódóan szinte töretlenül fejlődik a kiállítás. Ennek a fejlődésnek köszönhetően az állattenyésztéshez kapcsolódó növénytermesztési gépek is egyre nagyobb számban kerülnek bemutatásra.

A kiállítás tematikája szinte kezdettől fogva változatlan, az előző évi program alapul vehető

A hazai mezőgazdaság jelentős része megjelenik a vásárhelyi kiállításon, a szaporodásbiológiától az állatgyógyászatig, a tartástechnológián át a takarmányozásig minden – az állattenyésztéshez szükséges – szakterület képviselőit, a vetőmag előállítókat, műtrágya forgalmazókat, gépgyártókat, gépforgalmazókat, a különböző technikák és technológiák képviselőit meg lehet találni a seregszemlén. A kiállítást a Hód-Mezőgazda Zrt. 2021-ben is a Magyar Állattenyésztők Szövetségével közösen szervezi az OMÉK társrendezvényeként az Agrárminisztérium és az AMC támogatásával az aktuális, érvényben lévő járványvédelmi szabályokat betartva.

A kiállítás programja ide kattinva elérhető!

Mindig is azt igyekszünk tanítani az ide látogatóknak, hogy a kiállított nagy értékű tenyészállatokhoz szelíden, csendesen, türelmesen, higgadtan forduljanak.

Most is ezt tudjuk kérni, kiegészítve azzal, hogy egymásra is még jobban vigyázzunk, minden látogató még nagyobb felelősséggel érkezzen és viseltessen maga és a kiállítás résztvevői iránt is!

Mindenkinek szép és kellemes élményeket, hasznos kiállítást, sok sikert kívánunk 2021-ben is!

Antal Gábor            
vezérigazgató

Fekete Balázs
állattenyésztési és kiállításigazgató