Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke levélben fordult Dr. Feldman Zsolthoz, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárához.

A levélben az elnök előrebocsátotta: a kormányzat és a tejtermelők együttműködésének köszönhetően a magyar tejtermelés évtizedes növekedésen van túl, két-három éven át 2 milliárd kilogramm fölötti mennyiségű tejet is megtermeltünk. A tejipar számára elsődleges alapanyagot biztosító hazai tejtermelés az említett 10 év alatt több mint 23 százalékkal bővült. Azonban a hazai tejágazaton is végigsöpört a coviddal kezdődő, az orosz-ukrán válsággal és a történelmi aszállyal folytatódó rendkívüli piaci turbulencia. Az idei év elején már látszott, hogy visszarendeződés következik, ez utóbbi folyamat azonban – az infláció és az európai tejfelesleg okán – mára nehéz helyzetbe sodorta a hazai tejtermelőket.


A hazai tejtermelés rendkívül nehéz perióduson megy keresztül. Két év alatt az ellenőrzött telepek 7,6%-a, az elmúlt egy év alatt 3,8%-a zárt be, míg az ellenőrzött állomány két év alatt 4,6%-kal, az elmúlt 12 hónapban pedig 2,5%-kal csökkent. Ez két év alatt 8 ezer, egy év alatt 4 ezer db tejelő tehén elvesztését jelenti. Az elmúlt 3 évben a Tej Terméktanácsból 250 – döntő többségben – kis tejtermelő lépett ki a tejtermelés befejezése okán, azonban néhány jelentős vállalkozás is van a tejtermelő tevékenységet megszüntetők között. Az európai, a spot és hazai tejárak továbbra is esésben vannak. Az EU-27 átlagára két év folyamatos emelkedést követően január óta csökken, a június – az Európai Bizottság becslése szerint – újabb, 2,5%-os mérséklődést hozott, ezzel pedig az átlagár már 9%-kal az egy évvel korábbi ár alá süllyedt. Január óta 20%-ot esett az átlagár. Az EU-27 tejfelvásárlásának 2022 szeptembere óta tartó emelkedése 2023-ban sem állt meg, ezen folyamat közvetve jelentős import nyomást okoz a hazai ágazatnak.

Az olasz spot árak a teljes tej esetében egy év alatt 28%-ot, míg a fölözött tejek esetében 38%-ot estek.


A hazai felvásárlási ár júniusban újabb 6%-os csökkenés után 161,96 Ft/kg-ra esett vissza, ami már csak alig 1%-kal magasabb az egy évvel korábbinál, míg a 2023. januári rekord ártól 28%-kal marad el. A hazai felvásárlási árak – a tejtermelők beszámolói alapján - tovább csökkennek. A nyerstej kiviteli ára tavaly októbertől idén áprilisra 54%-ot esett.

A hazai felvásárolt nyerstej mennyisége az idei első félévben éves bázison 4%-ot csökkent..

Az AKI PÁIR rendszernél nagyobb adatszolgáltatói körrel működő terméktanácsi adatszolgáltatási rendszer (21/2023. (IV.28.) AM rendelet) ugyancsak igen nagy belföldi feldolgozói értékesítéscsökkenést mér 1-6. hónapban, éves bázison (vaj és vaj készítmény -15%, sajt és túró összesen -21%, rögös túró -32%, trappista -22%, ízesített tejitalok -17%).

tej

Sok gazdaság már megszüntette a tejtermelést, felszámolta a tehenészetet – fotó: pixabay

"A tejtermelőkkel egyeztetve azt látjuk, hogy a növénytermesztéssel is foglalkozó gazdaságok rendkívüli veszteségektől tartanak a magas input áron bekerült termények idei nyomott áron történő értékesítése okán. A tejtermelők egy jelentős része legalább szeptemberig, de akár decemberig is a tavalyi rekord magas áron bekerült/lekötött kukoricát, napraforgót, búzát, szóját, silót, roppantott nedves kukoricát stb. eteti. Az ipari melléktermékek is drágák maradtak, mivel ott is még a tavalyi drága alapanyagot dolgozzák fel, illetve sok gazdaság „beleragadt" a magas áron megkötött energia szerződésekbe. Egyes takarmány típusok ára ugyan némileg csökkent, de még mindig jóval a két évvel ezelőtti szint fölötti az ár. Az üzemanyag ára folyamatosan másfélszerese az elmúlt évinek. Az aflatoxin továbbra is jelen van és költséget jelent." – írja Istvánfalvi Miklós.

Több tejtermelő döntött (illetve fontolgatja) a vemhes üszök értékesítéséről a likviditás fenntartása, illetve a takarmányköltségek optimalizálása céljából. Tejtermelők azt is jelezték, hogy egyre nagyobb tartozással bírnak a beszállítóik felé, amely esetekben csak a jó üzleti kapcsolat okán kerülhető el a konfliktus, a bankoknál lévő rövid távú (likvid) keret véges, illetve ennek a finanszírozása a magas kamat következtében meglehetősen drága. A munkabérek, az alkatrész árak, a szervízköltség, a szaktanácsadói-, a munkavédelmi-, a könyvvizsgálói díjak a tavalyi évhez képest is tovább emelkedtek. Számos gazdaságban a „tejpénzt" elviszi a munkabér és az energiaköltség.

Az állattartó telepi pályázatok a végéhez közelednek, melyek finanszírozása is komoly teherrel jár. Számos tejtermelő kényszerült úgy dönteni, hogy tejpiaci gondok okán nem kezd bele az állattartó telepi pályázatának megvalósításba.

A tejtermelők várják a korábban bejelentett ágazatspecifikus forgóeszköz hitelprogramok indulását is, megfelelő kamattámogatás mellett.

A fenti rendkívül nehéz helyzet okán a terméktanács kéri az átmeneti nemzeti tejtámogatás (ÁNT) tavalyi teljes összegének kifizetését és az idei kifizetések mielőbbi meghirdetését. Ez a tejtermelő gazdaságok számára egyszerűen csak a túlélést jelenthetné – szögezi le végül.