A Biomin Magyarország Kft. idén is megtartotta hagyományos Sertés Fórumát Visegrádon. A rendezvény idén a "Rejtett veszélyek a sertéstartásban" címet kapta - és a korábbi évekhez hasonlóan - idén is számos színvonalas szakmai előadás hangzott el a témában.

A Biomin szakemberei számára - a prémium minőségű termékeik forgalmazásán túl - elsődleges célok közé tartozik a gazdák segítése és tájékoztatása.

Dr. Biksi Imre, az SZIE ÁOTK Haszonállat-gyógyászati Tanszék és Klinika doktora olyan problémákról beszélt, amelyek nehezen felismerhetőek és ezért a sertéstartók könnyen elsiklanak felettük.

A szakember szerint a telepeken a felmerülő hibák és problémák legfőbb oka - az esetek legnagyobb részében - maga a gazda.

A telep tulajdonosa vagy vezetője gyakran hangoztatja, hogy a hatékonyság maximalizálása az első és legfontosabb szempont a sertéstenyésztés- vagy nevelés során, - és ennek érdekében igyekszik is mindent megtenni.

"Hatékonyság mindenek előtt!"

Hatékonyság növelése érdekében gyakran a legegyszerűbbnek - és legolcsóbbnak tűnő megoldásokat választja a gazda. Ezek gyakran olyan hibás döntéseket jelentenek, amelyek következményei megbetegedésekhez és komoly veszteségekhez vezethetnek. Az alábbi példákkal jól szemléltethetőek ezek a rossz döntések:

- A gazda +10% -kal növeli a kocalétszámot a maximális férőhelyen felül
- természetesen csúcsgenetikájú állománnyal dolgozik, akkor is, ha bizonytalan a fajta igényeinek a kiszolgálásában
- a szerviz periódust lecsökkenti, azaz két turnus között rövidebb várakozási időt tart, mint a minimum, a fertőtlenítés elvégzéséhez
- Költségeket csökkent a gazda, tehát dolgozói létszámot csökkent. Ennek következtében egy dolgozó több és komolyabb feladatot kap, mint amit el tud -és el akar végezni.
Mi lesz a rossz döntések eredménye a sertéstelepen?

A fent felsorolt és bemutatott "hatékonyság növelés", pontosan ellentétes eredményeket hozhat. Ezek után az általánosan előforduló hibák nyomán legkönnyebben és leggyakrabban bekövetkező veszteségek:
- a szopósmalac elhullás
- és az állomány széthúzás.
Bekövetkezett a baj, de ki a felelős?!

Leggyakrabban a E.coli-t, a vírusokat, az állatorvost, a vakcinagyártót és a takarmányozási szaktanácsadót okolja a bekövetkezett károkért a gazda, holott a baj megelőzhető a jó gazda gondosságával...
"Ami nem öl meg, az nincsen!"

Jellemző hiba az állattartók körében ez a gondolkodásmód. Ha a gazda azokkal a betegségekkel nem foglalkozik, amelyek közvetlenül nem ölik meg az állatot - attól még azok a megbetegedések igen komoly veszteségeket okozhatnak a gazdaságban.
Az alábbi vakcinázások és kezelések ajánlottak az egészséges sertésállomány érdekében:
- PCV2 elleni vakcina
- Mycoplasma elleni vakcinázás (Növendékmalacot előállító telepeken el lehet hagyni, de nem érdemes, hogyha a gazda  szeretné megtartani a vevőkörét.)
- Parazitaellenes kezelések. (Anyagi problémák miatt szokták a parazita ellenes kezeléseket elhanyagolni a telepeken, de ha nem mentes állományról van szó, akkor érdemes kellő gonddal féreghajtani)
- Lawsonia intracellularis fertőzés ellen is érdemes védekezni , ennek tünete a lágy bélsár, emésztetlen takarmánydarabokkal a padozaton. Ez a betegség is komoly veszteségeket okozhat.
Melyek azok a  figyelmeztető jelek, amikre érdemes odafigyelni?

- Fülvégelhalás
Olyan állományokban is jelentkezhet, ahol komoly beruházást, magas szintű technológiát alkalmaz a gazda. Nehéz visszavezetni utólag, hogy mi az oka a fülvégelhalásnak, lehet kedvezőtlen mikroklíma, vagy takarmányozási hibák.
- Vérzéses bél szindróma
Bélcsavarodáshoz hasonlítanak a tünetek, de valódi csavarodás nélküli lefolyással. Nem sok biztosat tudunk a hajlamosító tényezőkről, mindenesetre általában takarmányozási hibákra vezethető vissza.
Hogyan kerüljük el a megbetegedéseket?

- biztosítsunk elegendő etető- és itatóhelyet
- kerüljük a fennakadásokat a takarmányellátásban
- ne legyenek hirtelen változások a takarmány összetételben
- nyáron figyeljünk, hogy nap közben ne éhezzenek az állatok
- figyeljünk a leggyakoribb takarmányozási hibákra: gyenge minőségű fehérjeforrás, avas zsírok etetése
- ügyeljünk a vízminőségbeli problémák kiküszöbölésére.
- rangsor felborítása is hajlamosító tényező: akár egy szállítás után.
- csúcsgenetikájú állománynál gyors tömeggyarapodás és magas takarmányfelvétel a jellemző, ami mellé fokozott érzékenység társul a takarmány minőségére és összetételére vonatkozóan!
A Biomin Sertés Fórum további előadásait is hamarosan közöljük.