Alsó- és Felső-Ausztria után már Bécsben is működik a társkereső szolgáltatás méheknek és virágoknak. A kertészek, borászok és más földtulajdonosok bejelenthetik, hova várják a méheket, a méhészek pedig egy időre odaköltöztethetik a méhkasaikat – írja a viennaoffices.at

méh repcén

A helybe vitt méhek több növényt tudnak beporozni – fotó: pixabay.com

Hogyan találják meg a méhek a virágokat? Hát randiappon keresztül! – Bécsben legalábbis. Alsó- és Felső-Ausztria után ugyanis az osztrák fővárosban is elindult a Bienenwanderbörse, ami egy társkereső szolgáltatás méhek és virágok számára.

Az ingyenes online platformot a Bécsi Agrárkamara üzemelteti és méhészek és földtulajdonosok egyaránt regisztrálhatnak rá – áll Bécs Város budapesti irodájának közleményében.


Az online térképen a kertészek, borászok vagy nagy zöldterületekkel rendelkező cégek, önkormányzatok megadhatják, hova várják a méheket, a méhészek pedig a virágzás idejére odaköltöztetik a méhkasaikat.

A dolog fordítva is működik: a méhészek is jelezhetik, hogy például repce- vagy napraforgóültetvényt keresnek méheik számára.

A haszon így kölcsönös, hiszen a helybe vitt méhek több növényt tudnak beporozni, ami több termést jelent.

Az osztrák főváros hétszáz méhésze pedig több mézre számíthat, amit aztán a bécsiek ehetnek meg.