A NAGISZ Csoporthoz tartozó Nagisz-Tej Kft. a VP2-4.1.1-20 kódszámú "Állattartó Telepek Fejlesztésének Támogatása" című felhívás keretében a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával tehenészeti telepi beruházást valósított meg Nádudvaron a BÜTE-i állattartó telepen.

Európa egyik legmodernebb, ötmilliárd forintos beruházással elkészült szarvasmarha-telepe

Európa egyik legmodernebb, ötmilliárd forintos beruházással elkészült szarvasmarha-telepe – Fotó: NAGISZ

A mintegy ötmilliárd forintos költséggel megvalósuló szarvasmarhatelep-beruházás eredményeként egy modern, megközelítőleg ezer tehén befogadására képes, fejőrobotos technológiát használó, két termelőistállóból, ellető istállóból és az ezeket kiszolgáló épületekből és berendezésekből álló komplexum jött létre.

Magyarország szuverenitása szempontjából kulcsfontosságú terület az élelmiszerágazat fejlesztése – jelentette ki Varga Mihály, pénzügyminiszter a Nagisz-csoport új, Európa egyik legmodernebb, ötmilliárd forintos beruházással elkészült szarvasmarhatelepének átadó ünnepségén Nádudvaron pénteken.

Varga Mihály azt mondta, a magyar élelmiszerellátás nem függhet más országoktól vagy külföldi piaci szereplőktől, ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít a hazai, versenyképes élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésére.

A NAGISZ-csoport új szarvasmarha-telepének átadó ünnepsége Nádudvaron – Fotó: NAGISZ

A NAGISZ-csoport új szarvasmarha-telepének átadó ünnepsége Nádudvaron – Fotó: NAGISZ

A miniszter felhívta a figyelmet: a háború és a szankciók nyomában elszabadult infláció legsúlyosabban az élelmiszerágazatban jelentkezett, ezért Magyarország önellátóképességét az élelmiszergyártás terén is meg kell erősíteni.

A kormány folyamatosan dolgozik az élelmiszerágazat visszaépítésén, az agrárium teljesítménye ma már jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez – jelentette ki Varga Mihály.

A tárcavezető emlékeztetett rá, hogy 2010 óta a kormány munkaalapú gazdaságpolitikát követ, amelynek eredményességét már a külföldi elemzők, hitelminősítők, és az európai intézmények is elismerik.

Hozzátette: az elmúlt évtizedben a magyar gazdasági szereplők és a kormány együttesen hoztak létre egymillió új munkahelyet, a pandémiáig töretlen, ma pedig újra elinduló gazdasági növekedést.

A NAGISZ azt ígéri, hogy a fenntartható gazdálkodás jegyében folytatják a jövőben is a jelentős állattenyésztési és élelmiszeripari fejlesztéseket

A NAGISZ azt ígéri, hogy a fenntartható gazdálkodás jegyében folytatják a jövőben is a jelentős állattenyésztési és élelmiszeripari fejlesztéseket – Fotó: NAGISZ

Varga Mihály kitért a nagyvállalati beruházási programra, amelyet azért hoztak létre, hogy azok a hazai nagyvállalatok is kapjanak támogatást, amelyek nem férnek hozzá uniós forrásokhoz. Felidézte, hogy a nádudvari Nagisz már korábban is kapott e program keretében fejlesztési forrásokat.

A pénzügyminiszter kijelentette, a nagyvállalati beruházási programot, ha más szerkezetben is, de folytatni kell.


Az OTP Bankhoz tartozó, 70 telephelyen 1400 munkavállalót foglalkoztató Nagisz-csoport meghatározó hazai cég, a mostani beruházás a versenyképességet és a hatékonyságot növeli – mondta Varga Mihály.

Benedek Fülöp, a Nagisz felügyelő bizottságának elnöke jelezte: amikor 2020-ban a Nagisz az OTP-hez került, egyedülálló, 30 milliárd forintos fejlesztési programot dolgoztak ki.
Ebből eddig 23 milliárdos fejlesztést valósítottak meg egyebek között pulyka- és sertéstelepek korszerűsítésével, takarmányozási és élelmiszeripari beruházásokkal.

Pókos Gergely, a Nagisz igazgatósági elnöke azt mondta, a fenntartható gazdálkodás jegyében folytatják a jövőben is a jelentős állattenyésztési és élelmiszeripari fejlesztéseket.