A fejőrobotok legújabb generációját képviselő DeLaval VMS™ V310 automatikus fejési rendszerrel a tehenek szaporodása közvetlenül ellenőrizhető, segítségével fejés közben automatikusan megtalálható az ivarzó vagy vemhes tehén.

Tehén

Az állatok egészségesebbek, az állatorvosi költségek pedig alacsonyabbak lehetnek – fotó: DeLaval

Az új automatikus fejési koncepció a 2018-ban bemutatott VMS V300 fejőrobot egyedülálló tulajdonságaira épül. A DeLaval InControl™ mobil támogatás segítségével hozzáférhető az információ és távvezérelhető a rendszer. A DeLaval PureFlow™ átlátszó előkészítő kehely víz és levegő egyedi kombinációjával megtisztítja a tőgybimbókat, majd elvégzi a stimulációt és az előfejést, azaz komplett tőgyelőkészítést végez.

A legfejlettebb kamera- és képfeldolgozó rendszer, a DeLaval InSight™ segítségével a robotkar finoman, gyorsan és pontosan végzi az ismétlődő műveleteket, biztosítva, hogy a tehenek a fejés során végig nyugodtak maradnak a fejőállásban. Ezek a funkciók mindkét típus – mind a V300, mind a V310 – esetében alapértelmezettek, míg a DeLaval RePro™ szaporodás ellenőrző funkció kizárólag a VMS V310 sajátossága.

A DeLaval RePro™ komplett szaporodáskezelő eszköz beépül a fejési folyamatokba

Segítségével a tejtermelő a fejőrobotban lefejt minden egyes tehén reprodukciós állapotáról pontos képet kap. A progeszteron szinten alapuló automatikus tejminta-vételezés és -kiértékelés valós idejű ivarzás és vemhesség ellenőrzést biztosít rendellenes szaporodásbiológiájú tehenek esetén is.

A fejőrobot használat közben

A fejőrobot használat közben – fotó: DeLaval

A progeszteron alapú mintavételezés és elemzés a vemhesség kimutatásának nemzetközileg elfogadott leghatékonyabb és legpontosabb módszere. Jelenleg a gyakorlatban az ilyen progeszteron minták kiértékelése külső laboratóriumokban történik, így a gazdálkodók időt ,valamint a szaporodással és az indokolatlan üres napokkal kapcsolatos költségeket takaríthatnak meg.

A hatékony és gazdaságos szaporodáshoz egészséges tehénállományra és olyan megfigyelési rutinokra van szükség, amelyek észlelni képesek mind az ivarzó, mind a szaporodási betegségekben szenvedő teheneket. Az utóbbi évtizedek genetikai fejlődésében előtérbe helyezték a tejtermelést, amelynek eredményeképpen a nagy tejtermelésű tehenek gyengébb ivarzási jeleket mutatnak rövidebb időszak alatt.

Fejőrobot, ami kimutatja a vemhes teheneket

A rendszer automatikusan kimutatja a vemhes teheneket – fotó: DeLaval

A manuális, vizuális ivarzásészlelés időigényes tevékenység és sok ivarzás gyakran észrevétlen marad. A csendes ivarzások előfordulása pedig egyre gyakoribb a modern tejtermelő telepeken. Egy tanulmány szerint (Dobson et al., 2008) az utóbbi 30-50 évben az álló ivarzást mutató tehenek aránya 80%-ról 50%-ra csökkent, annak időtartama 15 óráról 5 órára, a vemhességi ráta az első termékenyítés esetén pedig 70%-ról 40%-ra esett vissza. Ez gazdasági veszteségekhez vezet a két ellés közti hosszabb időtartam és a további sperma költségek miatt.

A világszerte végzett kutatások rámutatnak arra, hogy az önkéntes várakozási időszak (VWP) után minden egyes üres nap 2-5 EUR napi veszteséget jelent a gazdaságoknak. Ez alátámasztja azt, hogy az ivarzásészlelés és a tehenek vemhesítése a modern tejtermelő telepeken központi feladattá válik.

DelPro Farm Management telepirányítási program

A DelPro Farm Management telepirányítási programmal az állomány kapacitása jobban kihasználható – fotó: DeLaval

Egészséges tehenek nélkül nem lehetséges hatékony és gazdaságos szaporodás-ellenőrzés

Az utóbbi évtizedek tanulmányai rámutatnak arra is, hogy számos, a laktáció korai szakaszában előforduló betegség hatással van a szaporodási teljesítményre. Ezek a betegségek akár 30 nappal is meghosszabbíthatják a vemhességig vezető időszakot. A laktáció során később a sántaság befolyásolja negatív mértékben a szaporodást, akár 40 nappal is megnyújtva a vemhesség elérését. Ezért olyan fontos minden ilyen betegséget időben észlelni és megtenni a szükséges intézkedéseket.

A DeLaval VMS™ V310 az első olyan fejőrendszer, amely automatikusan kimutatja a vemhes teheneket. Ennek eredményeképpen az állatok egészségesebbek, az állatorvosi költségek pedig alacsonyabbak lesznek, hiszen a tehenek a megfelelő időben lesznek vemhesek, hozzájárulva így egy termelékenyebb laktáció megteremtéséhez.

"A VMS V310 robot a munkánk 90%-át elvégzi. Korábban ultrahangos vizsgálatokat végeztünk. A RePro használatával erre már nincs szükség, mivel a rendszer pontosan tájékoztat arról, hogy a tehenek mikor vemhesek." – mondja Christian Legret, egy DeLaval VMS™ V310 tulajdonos Franciaországból.

A DeLaval VMS sorozat két modelljének segítségével olyan automatikus fejési rendszer alakítható ki, amely a telepi igényeknek és gazdálkodási stílusnak leginkább megfelel. Mind a VMS V300, mind a VMS V310 olyan alapvető funkciókkal rendelkezik, amelyek biztosítják a tehenek teljes termelési potenciáljának elérését. A VMS V310 nemcsak a tehenek vemhességvizsgálatát végzi el automatikusan, hanem segítségével könnyen megtalálhatók a különböző szaporodásbiológiai zavarokban szenvedő és vetélt tehenek is.

További nagy előnye még a rendszer alkalmazásának, hogy az ilyen tehenek kezelésének eredményessége is láthatóvá válik a DelPro Farm Management telepirányítási programjának biomodellje, a DeLaval RePro segítségével. A nem vemhes vagy szaporodási problémákkal küzdő tehenek korai felismerése lehetővé teszi a tejtermelő gazdák és állatorvosok számára, hogy hamarabb tegyék meg a szükséges intézkedéseket, végezzék el a kezeléseket az állatokon.

A videóhoz a beállításoknál kiválasztható a magyar felirat.

A DeLaval komplett fejőrendszere, a VMS V310 fejőrobot a DelPro telepirányítási rendszeren keresztül biztosítja a fontos döntések meghozatalához szükséges valamennyi információt, így gondoskodva hosszú távon is az állomány maximális hatékonyságának és kapacitásának kihasználásáról csakúgy, mint az állatok jólétéről.