Az állatról emberre terjedő betegségek megelőzhetők!

A kutyáktól, macskáktól és egyéb házikedvencektől vagy akár a vadon élő állatoktól elkapható fertőző betegségek száma száz felett van. Különösen a gyerekek, a terhes anyák, az idős emberek és krónikus betegek esetében nagyobb a rizikó, ám azoknak nincs mitől félniük, akik az alapvető higiénés szabályokat betartják.

Az állatról emberre terjedő betegségeket társként tartott állatok is közvetíthetik. Változatos lehet mind a fertőzést kiváltó ok (vírus, baktérium, gomba, egysejtű, féreg), mind a terjedés módja (emésztőszervi-, légúti- ill. bőrfertőzés). Megfelelő odafigyeléssel és rendszeres állatorvosi felügyelettel, valamint a kötelező óvintézkedések és higiénés szabályok betartásával a kockázat azonban minimalizálható - írja Dr. Király Péter – Szakállatorvos, a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítója.

kutya macska

A kutyáktól, macskáktól és egyéb házikedvencektől vagy akár a vadon élő állatoktól elkapható fertőző betegségek száma száz felett van – fotó: pixabay.com

Milyen betegségeket kaphatunk el állatoktól?

Kezeletlen kutyák és macskák ürüléke leginkább bélférgek okozta betegséget terjeszthet, leggyakrabban toxocariasist. A macskák ürüléke leginkább a terhes anyákra jelent veszélyt, hisz az abban ritkán előforduló egysejtű élősködő - a toxoplasma - magzatkárosodást okozhat.

Giardiasis kellemetlen tünetekkel járó emésztőrendszeri betegség, melynek kórokozója egy egysejtű parazita, a Giardia duodenalis. Ez a betegség kutyán és macskán egyre gyakrabban bukkan fel, állatokra és emberekre egyaránt fertőző, zoonózis útján is terjed.

A macskakarmolási betegség kórokozója a macska nyálában megtalálható Bartonella nevű baktérium, mely a macska által okozott bőrsérülésen át az ember szervezetébe kerülve lázzal és nyirokcsomó megnagyobbodással járó betegséget okoz.

Egyes külső élősködők (kullancsok, bolhák) az állatokról emberre kerülve terjeszthetnek súlyos betegségeket. A kullancsok embernél a Lyme-kór, az agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis vírus) és a tularaemia (nyúlpestis) közvetítői, így kedvenceink mellett saját védelmünkről is célszerű gondoskodni.

A vadon élő emlős állatok (róka, patkány, denevér, hörcsög) veszettséget terjeszthetnek elkóborolt háziállatra is, ezért fontos az évenkénti veszettség elleni védőoltás beadatása házikedvenceinknek. A vadon élő fertőzött rágcsálók bolhái pestist terjeszthetnek, és vizeletükkel terjed a leptospirosis is.

Egyes díszpapagájok fertőzésekor atípusos tüdőgyulladás alakulhat ki emberben. A hüllők által ürített Salmonella baktériumok az emberben hasmenést, ritkán egyéb súlyos betegséget okozhatnak. Trópusi halak bőrfertőzést okozhatnak az akvárium tisztításakor.

papagáj

Egyes díszpapagájok fertőzésekor atípusos tüdőgyulladás alakulhat ki emberben – fotó: pixabay.com

Kérjük ki az állatorvos véleményét a veszélyekről és azok megelőzéséről

A felelős állattartás fontos szabálya, hogy az ember-állat társbérlet nem jelenthet veszélyt egyik fél számára sem. Ezért a legfőbb tanács az, hogy kérjük ki az állatorvos véleményét a veszélyekről és azok megelőzéséről mielőtt állattársat vinnénk otthonunkba.

Állattartóként ügyelnünk kell arra, hogy házikedvenceink jelenléte ne zavarja a környezetünkben élők nyugalmát, és ne jelenthessenek semmiféle egészségügyi kockázatot az ember számára!

A felsorolt zoonózisok mindegyike megelőzhető, ezért az előírt preventív intézkedések betartása az egészség záloga környezetünk és kedvenceink számára egyaránt.

halak

A trópusi halak bőrfertőzést okozhatnak az akvárium tisztításakor – fotó: pixabay.com

Tanácsok a zoonózisok elkerülésére

  • Időben adassa be házikedvenceinek a kötelező védőoltásokat! (Kutyán a veszettség elleni védőoltás beadása évente kötelező!)
  • Rendszeresen gondoskodjon a féregtelenítésről (kutyán havi rendszerességgel szívféreg ellen is hatásos kezelést!)
  • Egész évben gondoskodjon az élősködők (bolha, kullancs) elleni védelemről!
  • Óvja kedvenceit a vadon élő állatokkal való kontaktustól!
  • Kézfertőtlenítővel mosson kezet az állatok, különösen a hüllők érintése után!
  • Óvja meg a kisgyermekeit attól, hogy állati ürülék vagy más fertőző anyag a szájukba kerülhessen.
  • Használat után fedje le a homokozót, hogy a macskák ne használhassák ürítésre!
  • Az állatokkal való játék közben kerülje a harapást, karmolást, sérülés esetén pedig mielőbb forduljon orvoshoz!
  • Csökkent immunitású személyek (idősek, immunszupresszánst szedők, autoimmun betegek, stb.) kerüljék az állatok közelségét!
  • A terhes anyák tartózkodjanak az állati ürülékkel való érintkezéstől a toxoplasma fertőzés veszélye miatt.

További információ: www.kiralypet.hu