A gyapjas sertés Európában régebb óta ismert, de nem teljesen azonos a mangalica fajtával, és tulajdonképpen az alacsony jövedelmezőség miatt szorult ki a tartásból. A fajta már a kipusztulással fenyegetett állatok listáján szerepel, a tenyésztő néhány egyedet is nehezen tudott fellelni – írja a topagrar.com.

Szabadtéri (erdei) tartás esetén azonban bizonyos lehetőség mutatkozik a fajta tenyésztésének visszahozatalára, mivel annak különlegesen ízletes sonkája kilónként 60-90 euró közötti áron értékesíthető (természetesen korlátozott mennyiségben).

A német gazda beszámolója szerint, a gyapjas sertés szalonnájának mérete háromszor-négyszer meghaladja a normál sertésekét. A hasaalja szalonnája szintén nem hasonlítható össze a jelenleg tenyésztésben lévő állatokéval, egy teljesen egyedi ízvilágot képvisel.

gyapjas sertés

Az állat húsa sajátos ízvilágot képvisel – fotó: Piqsels

Egyéb részei is az átlagnál magasabb – akár három- négyszeres – áron értékesíthetők. A füstölt szalonnája már közvetlenül a vágás után, azonnal elkapkodják. A gazdának állítólag a még meg sem nyílt húsboltját már most sokan hívogatják, és megrendeléseket adnak le.

A Babitz család kis létszámú állománnyal kezdte, az elmúlt évben viszont már 80 sertéssel rendelkezett, melyeknek szabadon történő tartásához 9 hektár föld állt rendelkezésre, 1-1 hektárt váltakozva elkerítve.

Ebben az évben viszont meg kellett állapítania, hogy a 9 hektáros terület nem elegendő ilyen nagy létszám eltartásához, ezért az állományt a felére csökkentették. Ennek ellenére bíznak abban, hogy a fajta tenyésztése önmagában is elegendő lehet a család megélhetésének biztosításához.