A Belgrádi Egyetem kutatói kísérletek alapján megállapították, hogy az általuk alkalmazott kétspórás csiperkegomba-kivonat (Agaricus bisporus) vizes oldata minden más, hasonló szernél alkalmasabb lehet a nozéma vagy más néven gyomorvész (Nosema ceranae) fertőzés kezelésére, amely egyes területeken, rendszeresen súlyos veszteségeket okoz a háziméhek állományában – olvashatjuk a doi.com-on.

Méh

Új szert azonosítottak, amely hatásos lehet a nozéma méhbetegség kezelésére – Fotó: pixabay.com

A betegség ellen jelenleg az egyetlen engedélyezett gyógymód a fumagillin kezelés, amelynek hatékonysága azonban megkérdőjelezhető, és használata összefüggésbe hozható a méhpusztulás kockázatának növekedésével, illetve a szermaradványoknak a méhészeti termékekben való fokozott megjelenésével.


A szerbiai felfedezésnek azért van különös jelentősége, mert a gombakivonattal kezelt, fertőzött méhek túlélési rátája laboratóriumi kísérletekben, 200 µg/g koncentráció esetén meghaladta a 90 százalékot. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó kivonat kiválthatja a kockázatos, antibiotikumos kezelést. A méhek által szívesen elfogadott és könnyen emészthető kivonattal való kezelés hatékonyságát a kolónia napi tápanyag felvétele gyakorlatilag nem befolyásolta.

A közzétett tanulmány nem közölt adatokat a gombakivonat pontos kémiai összetételéről.