Az Ausztráliában élő Doratifera vulnerans egy lepke korában teljesen jelentéktelen, barnás, szőrös állat. Azonban hernyóként külseje igen érdekes, mérge pedig komoly fájdalmat okoz – írja az ng.24.hu.

Dr. Andrew Walker molekuláris biológust kutatásai során teljesen lenyűgözte a hernyó különös biológiája és fájdalmat okozó mérge. A hernyó méreganyagának molekulaszerkezete nagyban hasonló ahhoz, amelyet a pókok, méhek, darazsak vagy hangyák termelnek, és a vizsgálatok feltárták a bioaktív peptideket is, amelyekből összeáll ez a méreg. Ezeket az összetevőket a biotechnológia, az orvostudomány és a mezőgazdaság is hasznosíthatja majd.


Számos hernyó fejlesztett ki védekezésül fájdalmat, irritációt keltő szőröket, vagy termel olyan mérget, amely az őt elfogyasztó állatra nézve ártalmas, mások pedig méreganyag beinjektálására alkalmas tüskét viselnek. A Doratifera vulnerans méreganyaga 151 különböző peptidalapú toxint tartalmaz.

A kutatók 13 különböző toxint mesterségesen is előállítottak, megvizsgálva az evolúciós útvonalat, amely e fájdalmat keltő anyagok kifejlesztéséhez vezetett a hernyóknál. Ezek némelyike alkalmas lehet például a haszonállatokat parazitáló fonálférgek elpusztítására, illetve az eddig nem ismert bioaktív peptidforrásokból életünket, egészségünket segítő anyagok nyerhetők.