Alföldi Lászlóval, a Holstein Genetika Kft. területi igazgatójával és tenyésztési programvezetőjével beszélgettünk a PREGA 2018 Konferencia és Kiállítás rendezvényen.

"A minőségi tömegtakarmány-készítés jelentőségére hívtam fel a figyelmet az előadásomban. A korszerű takarmányozási technológiák ugyanis több szempontból is kapcsolódni tudnak a precíziós gazdálkodás témaköréhez.

A takarmányozás az egyik legfontosabb feltétele egy állattartó telep hatékony működésének, és ez alapvetően a tömegtakarmányok és abraktakarmányok megfelelő arányú etetésével valósul meg. Az abraktakarmányok túlnyomó részben vásárolt takarmányként kerülnek a telepre, míg a tömegtakarmányok saját termékként hasznosulnak a gazdaságban. Az előadásomban arra hívtam fel a hallgatóság figyelmét, hogy minőségi tömegtakarmányból több tejet képes termelni a tehén, nagyobb súlygyarapodás érhető el a növendéknevelésben és a hizlalásban egyaránt.

A tömegtakarmány minősége alapjaiban meg fogja határozni az önköltség mértékét és a hatékonyságot is.

takarmány

A minőségi tömegtakarmány alapvető feltétele a sikeres termelésnek – fotó: Shutterstock

A tömegtakarmány-gyártás – konkrétabban a kukorica szilázs előállítása

A tömegtakarmányok minőségét sok tényező befolyásolja, amelyek közül a legfontosabbak:

 • a betakarítás időpontja és módja,
 • a tömörítés mértéke,
 • a szilázs kitárolása,
 • és a jászol körüli teendők.

A silókukorica-szilázs minősége már a betakarításkor eldőlhet.

A betakarítás a viaszérés után, a tejesérésben történjen. A silózás, azaz a vágás során ügyeljünk a tarlómagasságra, amely 30-40 centiméter között eredményezi a tömegtakarmányunk legjobb tápanyag-tartalmát."

Nehéz szívvel hagyja ott a gazda a 35-40 centiméter magas tarlót, amely nagy takarmánytömeget jelent hektáronként is...

"Hiába ad nagyobb tömeget a tarra vágott silókukorica, ha az emészthetősége rosszabb!

A 30-40 centiméterre vágott szecskának alacsonyabb lesz a lignin- és a clostridium tartalma, ezáltal az emészthető rost aránya nagyobb, mint a tarra vágott szilázsnak. A 35-40%-os szárazanyag-tartalommal silózott kukorica ideális emészthetőséggel és jó tömöríthető képességgel rendelkezik – továbbá ilyenkor kicsi az alkoholos és az ecetes erjedés kockázata."

A szecskaméretre és a szemroppantottságra is érdemes odafigyelni – ugye?

"Így van, 35-40%-os szárazanyag-tartalom mellett a szecskaméretet 2-3 centiméterre érdemes beállítani. Sok múlik a szemroppantottsági értéken is! Ha a régebben általánosan elterjedt 40% körüli értékhez képest, az ideális,

70% feletti szemroppantottságra emeljük a rátát, akkor a tejtermelés akár 1,3 kg-mal is növekedhet.

A silótömörítést maximum 5 nap alatt végezzük el és legfeljebb 30 Celsius-fokos nappali hőmérsékleten fejezzük be. Silózáskor javasolt maximum 30 centiméterenként felhordani a tömörítendő anyagot, hiszen 30 cm-nél mélyebben nem tud tömöríteni a traktor kereke.

A silóhordásra- és a tiprásra tökéletesen megfelelnek a régebbi nagytraktorok is – csak a gumiabroncsokat takarítsuk le alaposan, mielőtt a tömegtakarmány-alapanyaghoz érnének! – fotó: Grasoogst Facebook oldal

A silókazal letakarásával csökkenthetjük a tömegtakarmány romlási veszteségét – és érdemes megszívlelni, hogy fehér színű fólia használata mellett kevésbé melegszik fel a takarmány."

Az előadásban hallottunk arról, hogy a siló felbontása után is tehetünk a minőség megőrzéséért.

"A beltartalomra és az emészthetőségre, valamint a minőség megőrzésére a siló megbontása után is nagyon figyelnünk kell. A silófal megbontását – mai divatos nevén, a silófal-menedzsmentet – az alábbi tények alapján végezzük:

A siló felbontása után, levegővel érintkezve előbb-utóbb minden szilázs megromlik a rajta megtelepedő mikrobák tevékenysége miatt. A romlásért felelős mikroorganizmusokat a növény is hordozhatja, hiszen ezek a baktériumok túlélhetik az anaerob fázist. Rövidesen bekövetkezik az élesztőgombák, ecetsavtermelő baktériumok és penészgombák szaporodása. Az élesztőgombák leggyakrabban a silótiprás során szaporodnak be a szilázsba, hiszen a gépek gumiabroncsán maradt talaj az élesztőfajok komplett tárháza.

A szilázs hőmérsékletének 50-70 Cesius-fokra való növekedése a másik biztos jele az aerob romlási folyamatoknak. A melegedést az okozza, hogy az élesztők és a baktériumok bontani kezdik a növényekben található cukrokat és szerves savakat."

Hogyan tudjuk precízen kezelni a silónkat és hogyan minimalizálhatjuk a szilázs romlását?
 • Mindig mérjük fel az állatállományunk igényeit, mielőtt nekiállunk felbontani a silót!
  Ez azt jelenti, hogy csak annyi szilázst marjunk vagy vágjunk le, amennyit egyszerre elfogyaszt az állomány.
 • A lehető legkisebb felületen bontsuk meg a silót!

 • Mindig rendszeresen termeljünk ki a silónkból – amely ismét az állományunk mennyiségigény ismeretét feltételezi.
 • Egyenletes felületű silófalat hagyjunk magunk után!
  Mindezt silómaró, blokkvágó használatával kaphatjuk meg.
 • Nagy melegben, párás időben, lehetőségekhez képest kerüljük a silómarást.
A gazdálkodók precíz tömegtakarmány-előállításához egy adag maximalizmus és fanatizmus sem árt... – fotó: Grasoogst Facebook oldal

Mit tud ajánlani a Holstein Genetika Kft. a minőségi takarmánykészítés támogatására?

Az erjesztéses és a szárításos takarmánykészítés eredményességét egyaránt kedvezően befolyásolják a minőségi segédanyagok alkalmazása. A Holstein Genetika Kft. által ajánlott készítményeket úgy fejlesztették ki, hogy a bennük lévő baktériumtörzsek és enzimek a lehető legszélesebb szárazanyag-, hőmérsékleti  és pH-tartományban képesek legyenek működni annak érdekében, hogy a leghatékonyabb legyen az erjedés, továbbá a kitárolás után minél hosszabb ideig stabil maradjon a takarmány. A cél a tápanyagtartalom minél teljesebb megőrzése, a jó emészthetőség, amelyet – a káros mikroszervezetek tevékenységének visszaszorításával – elősegíti a gyors és hatékony erjedés.

A Holstein Genetika Kft. szakemberei az erjesztéses és a szárításos takarmánykészítéshez ajánlott segédanyagai alkalmazásához telepi szaktanácsokat nyújtanak, továbbá a tömörítettség és a pH ellenőrzésében is segítenek a gazdálkodóknak.