Az étrendünk nagyban befolyásolja az általános egészségi állapotunkat, és egyes élelmiszerekről ismert, hogy növelik vagy csökkentik bizonyos betegségek kockázatát – írja a magyarhirlap.hu.

Van két olyan élelmiszerfajta, melyekről a tudósok azt állítják, hogy bizonyíthatóan csökkentik a demencia, a rák és a szívbetegségek kockázatát, ezeket mindenképpen érdemes tehát beiktatni az étrendünkbe. Lássuk, melyek ezek!

Levélzöldségek

A leveles zöldségek közé tartozik többek között a spenót, a kelkáposzta, a káposzta és a fejes saláta. Ezek kiváló K-vitamin-, lutein- és folsavforrást jelentenek, továbbá a bennük található flavonoidok miatt is sorolhatók azon élelmiszerek közé, melyek rendkívül jótékony hatással vannak a szervezetünkre. Emellett nitrátok forrásai is, melyeket a szervezet nitritté alakít át, ami ellazítja és kitágítja az ereket, ezáltal fokozva a szív, az agy és az izmok vérellátását.

Már napi egy adag levélzöldség fogyasztása is lassítja az időskori kognitív hanyatlást.


Azok pedig, akik két vagy több adagot fogyasztottak naponta, átlagosan 11 évvel fiatalabb memória- és emlékezőképességgel rendelkeztek a vizsgálatok szerint.

Egy tavalyi, több mint 70 000 ember bevonásával készült nagyszabású tanulmány kimutatta, hogy a napi rendszerességgel fogyasztott leveles zöldségek akár 7 százalékkal is csökkenthetik a bélrák kockázatát, egy másik tanulmány pedig arról tanúskodik, hogy napi egy adag leveles zöldség jelentősen csökkenti a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

saláta

Napi egy adag levélzöldség fogyasztása lassítja az időskori kognitív hanyatlást – fotó: Pixabay

Diófélék

Már napi 20 gramm, azaz egy maréknyi dióféle fogyasztása is rengeteg egészségügyi előnnyel járhat.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a rendszeres diófogyasztás kb. 30 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek, 15 százalékkal a rák és 22 százalékkal az idő előtti halálozás kockázatát. Egy, a világ minden tájáról származó adatot áttekintő tanulmány megállapította, hogy a diófélék napi fogyasztása felére csökkenti a légzőszervi megbetegedésekben és csaknem negyven százalékkal csökkenti a cukorbetegségben való elhalálozás kockázatát.

A vizsgálatok alapján egyértelműen megállapítható, hogy a diófélék fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a rákos megbetegedések, a légzőszervi betegségek, a cukorbetegség és a fertőzések miatti halálozás kockázatát.

dió

Már napi 20 gramm dióféle fogyasztása is rengeteg egészségügyi előnnyel járhat – fotó: Pixabay

Indexkép: Pixabay