Gondolkodtál valaha azon, hogy vajon hogy látnak a lovak? Nem csak a látószög furcsa, az éjszakai látástól a színérzékelésig mutatja be a lovak látását a La Cense kutatói és grafikusok közös munkájával készült szimuláció:

Nem látnak az orruktól

A videón fent látható az emberi, alul a lóperspektíva. A lovaknak széles látószöget biztosít, hogy a szemeik a fejük két oldalán helyezkednek el. Nem teljes a körpanoráma, mert maguk mögé ők sem látnak, illetve az orruk elé, alá sem. A növényzetet szürke és sárga árnyalatban látják, a piros színt egyáltalán nem érzékelik. Az embernél jobban látnak éjjel és sötétben, például zárt lombkorona alatt, az aljnövényzetben. Nem látnak az orruktól: ha a lábai elé kerül valami akadály, le kell hajolniuk, hogy lássák, például egy hídon átkeléshez. A hirtelen fényerőváltozáshoz lassabban alkalmazkodik a látásuk, mint az emberi szem.


Több hozzászóló a videó kapcsán a lovak színérzékelésébe mélyedt bele jobban, ugyanis az egyikük  lovával történt olyan, hogy a kék színű esőkabát nem zavarta, ám egy pontosan ugyanolyan, de sárga esőkabáttól megijedt, mások lovai pedig a zöld vödörből nem isznak, csak a rózsaszínből.

Indexkép: Pixabay